“AVRUPA DIŞINDAKİ RAKİP ÜLKELERE BAKTIĞIMIZDA, TURİZM BAKANLIĞI ANA İLETİŞİMİ VE GÜVENCESİ ALTINDA SAĞLIK TURİZMİNİN HER AŞAMASI İŞLENİYOR. BİZDE DE TURİZM ANA ÇATISI ALTINDA SAĞLIK BAKANLIĞI VE TURİZM BAKANLIĞI YAKIN VE İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDE OLMALI”

8-9 Ekim 2020 tarihlerinde yapılan 9. Sağlık Zirvesine katılan sağlık turizminde sürdürülebilirlik, güven ve başarı sağlanabilmesi için önerilerde bulunan Acıbadem Sağlık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Rasim Topuz şunları kaydetti:
“Sağlık turizminde sürdürülebilirliğin sağlanması için tanıtımların sürekli ve sürdürülebilir olmasına ihtiyaç var; bütünsel bir Türkiye algısı ve güveni üzerine durulmalı. Tanıtımlar, seyahate gelen turiste uçakta başlamalı; sağlık konusunda şikayet ve benzeri her sorunda ‘yanındayız’ mesajı verilmeli. Turqualite benzeri bir akreditasyon ile güven sağlanmalı. Saha etkinlikleri tekrar başladığında hekimlerin kolayca seyahat edebilmesi için altyapılar ve imtiyazlar geliştirilmeli. Afrika ve benzeri ülkelerde sağlık anlaşmaları Bakanlık üzerinden yapılmalı. Türkiye dizi sektörü bölgede yükselişte evet ama sadece dizi aralarına reklam vermek değil senaryolara dahil olmak fayda sağlayabilir.
“PANDEMİYE UYUM İÇİN ÜLKELERDE TANITIMLARIMIZ KESİLMEDİ, ETKİNLİKLERİMİZ ONLINE TASARLANDI. NORMALLEŞME SÜRECİNDE İSE SAĞLIK TURİZMİ ORGANİZASYONUNA ODAKLANILDI. TÜM SÜREÇ BOYUNCA KURUMLARLA ŞEFFAF VE SÜREKLİ İLETİŞİM KURULDU”
Rakamlarla Uluslararası Pazarlama Faaliyetlerimiz
Acıbadem Sağlık Grubu olarak entegre sağlık modelini benimsiyoruz; 805.000 toplam hizmet alanımız 21.000 çalışanımız var. Hollanda, Makedonya, Türkiye, Bulgaristan da toplamda 21 hastane 13 tıp merkezimiz var. Uluslararası pazarlama faaliyetlerimiz şöyle:
15 ülkede TV reklamları, 10 ülkede 34 hekim ile röportaj, 12 ülkede outdoor faaliyet, 11 ülkede basın toplantıları, 24 ülkede hekim konsültasyonları, 14 ayrı branşta 25 kongre, 4 ülkeden influender ziyareti, 15 ülkede hekimler için basın çalışmaları.
“GELEN TURİSTİN VİZE, GÜVENLİK, LOJİSTİK VE SAĞLIK İHTİYAÇLARININ BAKANLIKLAR GÜVENCESİNDE AYNI STANDART VE KALİTEDE SUNULABİLMESİ GEREKİR”
Pandemi Yönetimi nasıl?
Pandemi başladığında tüm önlemler alındı. Kurumlar ile şeffaf iletişim kuruldu. Hastalara doğru bilgilendirme yapıldı. Pandemiye uyum için ülkelerde tanıtımlar kesilmedi, etkinlikler online tasarlandı. Normalleşme sürecinde ise sağlık turizmi organizasyonuna odaklanıldı. Tüm süreç boyunca kurumlarla şeffaf ve sürekli iletişim kuruldu.
Belirsizlik döneminde, aracılarımıza ve çalıştığımız kurumlara yönelik koronavirüs sürecinde alınan önlemler ve yabancı hastalarımızın durumu ile ilgili periyodik bilgilendirmeler yapıldı. Hastanelerimizde alınan tüm önlemler ve yabancı hastalarımızın mevcut durumunu anlatan yazı ve yabancı hastaların normalleşme döneminde seyahati için gerekli prosedürü anlatan yazı gönderildi.
13 Dilde Dijital Yayın
Dijital hesaplarımız üzerinden pandemi süreci ile ilgili bilgilendirmeler sürekli olarak 13 dilde yapıldı. Bunlar güncel koronavirüs bilgilendirmeleri, koronavirüs üzerine hekim röportajları, güncel aşı çalışmaları ve hastanemizde alınan önlemler idi.
Sağlık ve Turizm Bakanlıkları İş Birliği İçinde Olmalı
Avrupa dışındaki rakip ülkelere baktığımızda Turizm Bakanlığı ana iletişimi ve güvencesi altında sağlık turizminin her aşaması işleniyor. Turizim ana çatısı altında Sağlık Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı yakın ve iş birliği içerisinde olmalı. Gelen turistin vize, güvenlik, lojistik ve sağlık ihtiyaçlarının Bakanlıklar güvencesinde aynı standart ve kalitede sunulabilmesi gerekir. Arama motorlarında Türkiye sağlık turizmi imajı üzerinde çalışılmalı. Nitelikte personel için doğru expat yöntemi ve kurumlar için sürelerinin kısaltılması faydalı olacaktır.