Türkiye’de 2022-23 yıllarında en fazla klinik araştırma başlatan şirket AstraZeneca oldu. Şirket, 100 kişilik klinik araştırma ekibiyle 90 aktif klinik araştırma çalışması yürütüyor. AstraZeneca’nın ülkemizde sürdürdüğü klinik araştırmaların yüzde 65’ini ise onkoloji alanındaki çalışmalar oluşturuyor
Türkiye’de 2022 ve 2023 yıllarında en fazla klinik araştırma başlatan şirket olan AstraZeneca’nın 2020 yılından bu yana ülkemizdeki klinik araştırmalara yaptığı yatırımlar 1 milyar TL’nin üzerine çıktı. Klinik araştırmalar, hastaların yaşam kalitesinin artırılması, bilimsel çalışmalar ve sağlık sistemlerinin gelişmesi açısından kritik bir rol oynuyor. Bundan 25 yıl önce insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük sağlık sorunlarına çözüm bulmak ve hastaların yaşamına değer katmak amacıyla Astra ve Zeneca firmalarının güçlerini birleştirmesiyle ortaya çıkan dünyanın önde gelen yenilikçi ilaç şirketlerinden biri olan AstraZeneca, Türkiye’de istikrarlı şekilde klinik çalışmalarını ve bu alandaki yatırımlarını sürdürüyor.
90 Klinik Araştırma Çalışması
AstraZeneca’nın önde gelen danışmanlık şirketlerinden EY Türkiye destekleri ile geride bıraktığı çeyrek yüzyıl boyunca ilaç sektörüne ve ülkemize yaptığı etkiyi gözler önüne serdiği “AstraZeneca’nın Türkiye’ye Etkileri” Raporuna göre AstraZeneca ülkemizde 2022 ve 2023 yıllarında en fazla klinik araştırma başlatan şirket olurken yaklaşık 100 kişilik klinik araştırma ekibiyle 90 aktif klinik araştırma çalışması yürütüyor. AstraZeneca 2020 yılından bu yana klinik araştırma yatırımlarında ciddi bir artış gerçekleştirdi ve toplam yatırım tutarını da 1,1 milyar TL’ye çıkardı. AstraZeneca’nın ülkemizde sürdürdüğü klinik araştırmaların yüzde 65’ini ise onkoloji alanındaki çalışmalar oluşturuyor.
“Geçen Yıl 500 Milyon TL’den Fazla Yatırım Yaptık”
Klinik araştırmalara yapılan yatırımların artmasının yatırım çeken ülkelerde yenilikçi tedavi ve bilgiye erişimin hızlanmasına olanak sağladığını söyleyen AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, “Biz de köklü deneyimimizden aldığımız güç ile her yıl istikrarlı bir şekilde büyümemizi sürdürürken Türkiye’de en fazla klinik araştırma başlatan ilaç şirketi olarak sağlık politikası önceliklerine önemli katkılarda bulunuyoruz. 2023 yılında 570 milyon TL klinik araştırma yatırımı yaptık. Son dört yılda yaptığımız yatırımlar 1 milyar TL’yi aştı. Diğer yandan ülkemizdeki aktif klinik araştırmalarımızın büyük bölümünü onkoloji alanındaki çalışmalarımız oluşturuyor. Bu sayede kanser gibi zorlu hastalıkların tedavisinde yeni gelişmelerin takip edilebilmesine, hastaların yenilikçi tedavilere erken erişimine ve daha iyi sağlık sonuçlarına ulaşmasına önemli bir katkı sağlıyoruz. Tedavi alanlarımızda en güncel bilginin üretilmesine, klinik araştırma çalışmalarını yaygınlaştırarak sağlık iş gücü ve altyapısının gelişimine sağladığımız katkıdan gurur duyuyoruz.” dedi.
“Türkiye’nin Bölgede Lider Olmasını Hedefliyoruz”
“Türkiye genelinde 38 ilde bulunan toplam 95 merkez ile iş birliği yaparak gerçek yaşam verisi üretmek ve üretilmesine destek olmak üzere çalışmalar yapıyoruz. Son 5 yılda kalp yetersizliği, kronik böbrek hastalığı, astım, akciğer kanseri gibi pek çok hastalık alanında 20’nin üzerinde gerçek yaşam verisi yapılmasına katkıda bulunduk”
AstraZeneca’nın Türkiye’de en fazla sayıda klinik araştırma yürüten firmalar arasında yer aldığını vurgulayan AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem ise şunları söyledi:
“Klinik araştırmalar alanında ülkemizde ilk sırada olmayı ve Türkiye’nin bölgede lider konuma gelmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Son yıllarda esaslı şekilde artan klinik araştırma yatırımlarımızın yanı sıra kurumsal iş birliklerimiz ile bu alandaki kararlılığımızı da ortaya koyuyoruz. Nitekim 2022 ve 2023 yıllarında Türkiye’de en fazla yeni klinik araştırma çalışmasını başlatan ilaç şirketi AstraZeneca olmuştur. Üniversiteler ve hekim dernekleri başta olmak üzere ülkemiz sağlık ekosisteminde klinik araştırmalara pek çok destekte bulunuyoruz. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile gerçekleştirdiğimiz stratejik ortaklık ile klinik çalışma sayısının artırılmasını ve daha fazla hastanın klinik çalışmalara dâhil edilerek yenilikçi tedavilere ulaşabilmesini hedefliyoruz. Ayrıca Türkiye genelinde 38 ilde bulunan toplam 95 merkez ile iş birliği yaparak gerçek yaşam verisi üretmek ve üretilmesine destek olmak üzere de çalışmalar yapıyoruz. Son 5 yılda kalp yetersizliği, kronik böbrek hastalığı, astım, akciğer kanseri gibi pek çok hastalık alanında 20’nin üzerinde gerçek yaşam verisi yapılmasına katkıda bulunduk.” dedi.