Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) ile Alvimedica Tıbbi Ürünler A.Ş arasında, Üniversite-Medikal-Sanayi İş Birliği Protokolü Ankara’da imzalandı. İş birliğinin ilk ürünü olan mitral kapak, girişimsel kardiyolojide dünyada henüz ürün geliştirilmemiş bir prestij projesi olarak tanımlanıyor. Alvimedica, AYBÜ ile iş birliği içinde bu ürünü kullanılabilir hale getirmeyi planlıyor. Alvimedica, alacağı proje bazlı teşvik ile mitral kapak üretimini ticarileştirmeyi ve milyar dolar seviyelerinde ihracat değerini ülkeye kazandırmayı hedefliyor.
Proje için kardiyoloji bilim dalının yanı sıra, tel tasarımından doku mühendisliğine, 3 boyutlu modellemeden doku alınacak hayvan yetiştiriciliğine kadar farklı disiplinlerde Ar-Ge ve iş birliği yapılacak.
Bilim, sanayi ve teknolojiye yönelik ortak Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) projeleri kapsamındaki Protokolün imza töreni, AYBÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Alvimedica Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Alaton ve Alvimedica Bilimsel Çalışmalar Direktörü Franco Vallana ile akademik ve devlet protokolünden yetkililerin katılımı ile gerçekleşti.
Üniversite-Medikal-Sanayi İş Birliği
Tören sırasında AYBÜ Rektörü Prof Dr. Metin Doğan “Üniversitemiz, Türkiyemizin 2023 Vizyonuna katkı sağlamak için birçok önemli projeye imza atmaktır. Gerek ortağı olduğumuz Teknopark Ankara gerekse iş birliği içinde bulunacağımız Ankara Şehir Hastanesi ile değerli akademisyenlerimiz ve Alvimedica’nın gayretleri ile birçok projeye imza atacağız. Bugün ülkemizin yerli ve milli atılımına katkı sağlayacak ve bir ilk olacak Üniversite-Medikal-Sanayi İş Birliği Protokolü imzalamaktan mutluluk duyuyorum” dedi.
Yenilikçi Fikirler Ürüne Dönüşecek
Sektörün önde gelen sağlık firmalarından Alvimedica Tıbbi Ürünler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Alaton, imza töreni sırasında, sağlık sektöründe üniversite ile sanayi iş birliğinin katma değerli ürünlerin geliştirilmesinde büyük önem taşıdığını ifade ederek, “Ülkemizde üniversite ile sanayinin iş birliği içinde olmasını çok önemsiyoruz. AYBÜ ile iş birliği içinde üniversitedeki yenilikçi fikirlerin ürün haline gelmesine, ticarileşmesine ve uluslararası standartlarda global satış ve pazarlama ağında yer almasına destek vermeyi hedefliyoruz” dedi. Alvimedica Bilimsel Çalışmalar Direktörü Franco Vallana, AYBÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana bilim dalı ile ilk etapta Mitral Kapak projesi kapsamında işbirliği yapacaklarını belirterek, global pazarda dev firmaların da bu ürünü geliştirmeye çalıştığını ama şirket olarak bu alanda önemli mesafe kat etmiş olduklarını ifade etti.
İş birliğinin ilk ürünü Mitral Kapak
Mitral kapak, girişimsel kardiyolojide dünyada henüz ürün geliştirilmemiş bir prestij projesidir. Sıradan bir tıbbi ürün olmanın ötesinde çoklu teknolojiye ve vücutta aktif mekanik kısım ile birlikte, biyolojik olarak elde edilen kapak dokusuna da sahiptir. Alvimedica, AYBÜ ile iş birliği içinde bu ürünü kullanılabilir hale getirmeyi planlıyor.
Bir çok paydaşı bulunan proje için kardiyoloji bilim dalının yanı sıra, tel tasarımından doku mühendisliğine, 3 boyutlu modellemeden doku alınacak hayvan yetiştiriciliğine kadar farklı disiplinlerde Ar-Ge ve iş birliği yapılacak. Bu yapı ile TÜBİTAK tarafından çağrıya çıkılan SAYEM-Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması kapsamında desteklenmek için başvuru yapıldı. Alvimedica, alacağı proje bazlı teşvik ile mitral kapak üretimini ticarileştirmeyi ve milyar dolar seviyelerinde ihracat değerini ülkeye kazandırmayı hedefliyor.
Ünı̇versı̇te-Medı̇kal-Sanayı̇ İş Bı̇rlı̇ğı̇ Protokolünün Kapsamı
Bilim, sanayi ve teknolojiye yönelik çalışmalara yol gösterici nitelikte olacak protokolde; AYBÜ ve Alvimedica iş birliği çerçevesinde yapılacak bilim, sanayi ve teknolojiye yönelik ortak Ar-Ge ve bilgi transferi çalışmaları, öğrenci staj ve istihdam imkanları yer alıyor. Ayrıca sanayinin bilgi tabanlı ve rekabetçi ekonomik yapıya kavuşarak, ulusal ve uluslararası piyasalarda rekabet gücünü arttırmasına destek verilmesi hedefleniyor. Üniversite-sanayi iş birliğini geliştirme hedefli projelere odaklanarak, tıbbı cihazlar alanında buluş ve projelerle ortaya çıkan sonuçların ticarileştirilmesi ve uluslararası pazara açılabilmesi de amaçlanıyor.