klinikiletişim’in üçüncü sayısı huzurlarınızda…
Her sayıda özel haber dosyası yanı sıra sektörel yelpazenin tüm paydaşlarından sıcak haberler vermeye özen gösteriyoruz.
Herkesin merakla beklediği konuların başında; göreve henüz gelen ve çalışma ekibini yavaş yavaş oluşturmaya başlayan Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan’ın çalışma ajandası geliyor. Bakan son derece dışa dönük ve sosyal bir profil çiziyor, çalışmaya en zor konudan başladı!
Üniversite hastaneleri… Sorunun sadece borçlar olmadığını, yönetimde de değişikliğe gidilmesi gerektiğini satır arasında ifade etti. Birlikte yönetimden, “yönetişim” kavramının öneminden bahsetti.
Yönetimde, biyomedikal planlamada ve hizmet sunumunda sektörde yeni bir sayfa açan şehir hastaneleri tüm paydaşların radarında! Sağlık Bakanlığı, adının tersine şehir merkezi dışında kurulan bu hastanelere ek, şehrin merkezinde, ulaşılabilir butik hastaneler kurmayı planlıyor. Ama öncesinde herkeste “gidişata bir bakma” önceliği seziliyor.
Bu sayımızda Türkiye’nin kalp sağlığı yönetimini mercek altına aldık!
Türkiye’de sağlık sisteminin sürdürülebilirliğini tehdit eden ve zaman zaman gündeme getirilen potansiyel birçok unsur var; sağlıkta insan kaynağı en önemlilerinden biri.
Tıpta cerrahi branşları tercih eden hekim sayısı gittikçe azalıyor! Sadece Türkiye’de değil dünyada da aynı durum sözkonusu… Nedeni malpraktis. Türkiye’de buna performans sisteminin branşlar arasındaki adaletsiz dağılımı da ekleniyor.
Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar, önceki yıllarda olduğu gibi özellikli ameliyatlar için hastaların yurt dışına gönderilmesi gibi bir risk ile karşı karşıya olduğumuzu vurguluyor! Çünkü cerrahi branşlara ilgi alarm verecek düzeyde azaldı! Düşük gelir, yoğun nöbetler, adaletsiz performans dağılımı, yüksek riskli hastaların bakımı, malpraktis korkusu ve hekime şiddet olaylarının yoğunluğu sebepler arasında gösteriliyor.
Peki, Sağlık Bakanlığı bu gidişata karşı nasıl önlemler alabilir? Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan’a bizzat sorduk, Bakan TTB’den de destek isteyerek şunları kaydetti:
“Cerrahi branşlara ilgi malpraktis korkusu nedeniyle azalıyor. Sigorta sistemini daha geliştirebiliriz, bunu düzeltecek çalışmalar yapılıyor, cerrahi branşlar teşvik edilir, önü daha açılırsa bu sorunun çözüleceğine inanıyorum. Şu an için çok olumsuz bir tablo yok ama talebin artması lazım, meslek odaları bu konuda çözüm önerileri sunmalı ve bizimle temasa geçmeliler.”
Keyifli okumalar ve
Sağlıklı günler dileğiyle