kapak 28

Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla, Cumhuriyet değerlerini taşıyan Johnson & Johnson MedTech Türkiye’nin kadın liderleri ile hazırladığımız röportajlarda; kariyer yolculuklarını, hedeflerini, çalışma hayatında cinsiyet rollerini ve gelecek kuşak kız çocuklarına mesajlarını konuştuk. Türkiye yönetim ekiplerinin %60’ını kadın liderlerin oluşturduğunu ifade eden Johnson & Johnson MedTech Türkiye Genel Müdürü  Ceylan Yokuş “Organizasyonumuzda başarılı kadın liderler geliştirmek için ilgili tüm programları destekliyor, onları kariyer yolculuklarında geliştirmeyi önemsiyoruz ve Cumhuriyet’in bizlere verdiği tüm ayrıcalıkları birlikte yaşamaktan ve yaşatmaktan büyük gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Johnson & Johnson MedTech Türkiye, Kamu İlişkileri, Politikaları, İhaleler Direktörü Ferda Bayşu’nun ise verdiği mesaj çok netti:
“Gelecek kuşak kız çocuklarına mesajım şöyledir: Hedeflerinizden asla vazgeçmeyin!”

Dünya Yoğun Bakım Kongresi İstanbul’da Yapıldı

2023 yılının en önemli etkinliklerinden biri hiç kuşkusuz 16. Dünya Yoğun Bakım Kongresinin Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneği (TÜYUD/STI) evsahipliğinde  26 – 30 Ağustos 2023 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenmesi oldu.

Dünya Yoğun Bakım Federasyonunun iki yılda bir dünyanın farklı şehirlerinde düzenlediği, ulusal ve uluslararası alanda yoğun bakım profesyonellerinin bir araya geldiği, bilgi ve deneyimlerini paylaştığı Dünya Yoğun Bakım Kongresi’ne Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı, TÜYUD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Arzu Topeli İskit başkanlık yaptı.

Yoğun Bakım Tercih Edilmiyor

Türk Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tanıl Kendirli ile 16. Dünya Yoğun Bakım Kongresinde gerçekleştirdiğimiz röportajda “Türkiye’de özellikle son 5-6 yılda belirginleşen bir sorun var; bizim bölümlerimiz yeterince tercih edilmiyor, açılan kadroların yüzde 80-90’ı boş kalıyor. Bu çok ciddi bir sorun olarak duruyor önümüzde ve geleceğe yönelik umut beslemekte zorlanıyoruz” diye konuştu.

Erken Tanı Sepsiste Hayat Kurtarıyor

13 Eylül Dünya Sepsis Günü dolayısıyla yoğun bakım uzmanlık dernekleri tarafından etkinliklerde, sepsiste erken tanı ile ölümlerin %80 oranında engellenebileceği bildirildi. Dünyada antibiyotik direncine (AMR) bağlı ölüm oranının 2023 yılında dünya çapında 700.000 kişi iken 2050’ye gelindiğinde bu oranın yılda 10 milyona ulaşmasının öngörüldüğü ifade edildi. İyi hijyen ve aşılanma, reçetelendirilmiş antibiyotik kullanma, savunmasız olan bireylere dikkat etme, halkı antibiyotik direnci (AMR) riskleri açısından eğitme, enfeksiyon riskini önlemek için dikkatli olunmasını sağlamanın önemine dikkat çekildi.

Hastane Ölümlerinin Yüzde 40’ının Nedeni Sepsis

Dünya Yoğun Bakım Kongresinde yapılan sepsis oturumunda verilen şu bilgi özellikle dikkat çekiciydi: Kongreye Amerika’dan katılan ve Baptist Hospital of Miami’de görev yapan Dr. Javier Perez Fernandez; hastaneye yatışların %10’unun ve hastane ölümlerinin yüzde 40’ının sepsis nedeniyle gerçekleştiğini, sepsisin maliyetinin yıllık 1 milyar ABD doları aştığını ve %50-55’den fazla ölüm oranına sahip olduğunu belirtti.

Dünya Yoğun Bakım Kongresinde; ülkelere göre yoğun bakımda eğitim, tedavi, kaynaklar, araştırma ve ihtiyaçlar yanı sıra pandeminin günümüze etkilere, teletıp, beyin göçü, yaşam sonu kararı almada ülkelere göre farklılıklar, yaapay zeka ve yeşil yoğun bakımlar gibi dikkat çekici konular tartışıldı.

Keyifli Okumalar