HIMSS 18 EMRAM ödüllerine Türkiye damga vurdu. Türkiye, 2017 yılında 163 hastanesinde elde ettiği HIMSS EMRAM 6 seviyesi ile Avrupa’yı geride bıraktı. Dijital hastanecilik çalışmaları kapsamında 8 ülkeden Seviye 6 ve Seviye 7 tescili almaya hak kazanan hastane temsilcileri arasında Türkiye 164 hastanesiyle büyük öne çıktı. HIMSS Avrupa’18’de düzenlenen bir törenle derece alan hastaneler adına ödül alan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci bunun yalnızca bir başlangıç olduğunu, Türkiye’nin dijital hastanecilik alanında dünya liderliğini hedeflediklerini belirtti.
Dijital sağlık ekosisteminin tüm yelpazesini ele alan HIMSS Avrupa’18, sağlık bilişim uzmanlarını, hastane yöneticilerini ve satın almacılarını 27-29 Mayıs tarihleri arasında Barselona’da bir araya getirdi. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülkeden katılımcı ve ziyaretçileri ağırlayan HIMSS Avrupa’18’de EMRAM 6 seviyesinde en fazla hastaneye sahip olması nedeni ile Türkiye konuşuldu.
Türkiye, dijitalleşen hastaneleri ile Avrupa birincisi…
Türkiye, 2017 yılında 163 hastanesinde elde ettiği HIMSS EMRAM 6 seviyesi ile Avrupa birincisi oldu. Türk hastanelerinin bu başarı Barselona’da Türk rüzgarı estirdi. HIMSS EMRAM derecelendirme kriterlerinde en yüksek seviye olan EMRAM 7 seviyesini geçtiğimiz yıllarda dünya ikincisi olarak Türkiye’den İzmir Tire Devlet Hastanesi almıştı. Avrupa’nın ilk 10 ülkesi arasında olan Türkiye, 1 adet seviye 7, 163 adet seviye 6 hastanesi ile bu alanda en başarılı ülke konumuna yükseldi.
Türkiye’nin liderliği bununla da kalmadı. ABD’den sonra tüm dünyada HIMSS EMRAM 6 ve 7 derecesi alan toplam 70 hastane bulunurken, tek başına Türkiye’de bu derecelere sahip 164 hastane mevcut.
HIMSS Avrupa’18’de derece alan hastaneler adına ödül alan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, çalışmaları ile Türkiye’yi Avrupa birinciliğine taşıyan hastanelerin yönetici ve tüm kadrosuna teşekkür ederek, başarılarının devamını diledi. Kamu hastanelerin belgelenen bu başarısının Türkiye adına gurur verici olduğunu belirten Dr. Şuayip Birinci, bu başarının; Türkiye’nin sağlık alanında son 15 yılda başardığı Sağlıkta Dönüşüm Programının bir sonucu olarak kat ettiği mesafenin tüm bölge ülkeleri ve gelişmekte olan ülkeler bakımından Türkiye’yi rol model konumuna getirdiğini ifade etti.
Türkiye Barselona’da ödüle doymadı
HIMSS 18 etkinliği kapsamında verilen ELSEVIER ICT Ödüllerinde T.C. Sağlık Bakanlığı Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi (ESIM) projesiyle İnovasyon Ödülü almaya hak kazandı. Avrupa’nın dört bir yanından katılımcıların bir araya geldiği törende Sağlık Bakanlığının ESIM ve E Nabız olmak üzere iki projesi son 3 finalist arasında yer aldı. Türkiye, ESIM projesi ile birinciliği göğüsledi.
Engelli vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşımını kolaylaştırmak için erişime açılan ESİM, işaret dilinde 7/24 destek veriyor. Mobil marketlerde ücretsiz olarak hizmet veren ESİM; işitme engelli vatandaşlara 112 acil ambulans çağırırken, Merkezi Hekim Randevu Sisteminden randevu alırken ve muayene sırasında canlı tercüme hizmeti veriyor.
Türkiye HIMSS Eurasia’18 ile bölge coğrafya için sağlık bilişim üssü olacak
Sağlık bilişimi alanında dünyanın örnek aldığı başarılara imza atan Türkiye, HIMSS’18 Eurasia ile uluslararası arenada marka değerini yükseltecek. Türkiye ve bölge ülkeler için sağlık bilişim sektörünün nabzı 25-27 Ekim 2018 tarihleri arasında, İstanbul’da, HIMSS Eurasia’18 Sağlık Bilişimi Fuarı ve EMRAM Eğitim Konferansında atacak. Türkiye’yle birlikte bölge coğrafyadaki Avrupa, Asya, Afrika ve Balkanları hedefleyen yeni vizyonu ile HIMSS Eurasia’18, hem yabancı ziyaretçi ve katılımcı hem de uluslararası konuşmacılar anlamında çeşitliliğini artıracak.
‘Sağlık Bilişimi’, ‘Dijital Hastane’, ‘Sağlıkta Akıllı Sistemler ve Teknolojiler’ ve ‘E-Sağlık’ olmak üzere 4 ana konsept ile gerçekleşecek olan HIMSS Eurasia’18, uluslararası alanda sağlıkta hizmet kalitesini ve çeşidini artırmak amacı ile başlatılan dijitalleşme sürecinde, hastanelerin bilişim teknolojilerine uyarlanmasından kişiselleştirilmiş tıbba, engelli ve yaşlı sağlığı için bilişim çözümlerinden klinik karar destek sistemlerine kadar sağlık bilişimi alanı ile ilgili çok çeşitli konular gündeme alınarak sektördeki gelişmeler ve sektörün geleceği konuşulacak.