ferda baysu foto
Ferda Bayşu

“TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜ İÇİN EN ÖNEMLİ ÖNCELİK, GERİ ÖDEME FİYATLARININ VE MEVCUT MEVZUATIN GÜNCELLENMESİDİR. FİYATLARIN GÜNCELLENMESİNİN ARDINDAN, FİYAT LİSTELERİNE DAHİL OLURKEN KULLANILAN KILAVUZDA DA YİNE GÜNCELLEME YAPILMASI GEREĞİ, ÜLKEMİZDE KULLANILAN TIBBİ CİHAZ TEKNOLOJİLERİNİN SERVİSİ BAKIMINDAN ÖNEMLİ BİR KONUDUR”

Johnson & Johnson Medikal Cihazlar Türkiye, Kamu İlişkileri ve Politikaları, İhale, Stratejik Erişim ve Maghreb Bölge Stratejik Projeler Direktörü Ferda Bayşu, klinikiletişim’in sorularını yanıtladı.

Johnson & Johnson Medikal Cihazlarda yeni görevinizi ve sorumluluklarınızı anlatır mısınız?
Türkiye’de Devlet İlişkileri Politikaları ve Kurumsal İlişkiler Yönetimi, Sağlık Ekonomisi ve Geri Ödeme, Kamu İhaleleri Yönetimi, Stratejik Projeler ile Mağrip Bölge Stratejik Projeler sorumluluklarım arasında yer alıyor.
Kamudaki paydaşlarımızla yürüttüğümüz her türlü regülasyon, uygulama ve projede şirketime ve sağlık endüstrisine katkı sağlayacağım için mutluyum. Aynı zamanda daha çok hastanın hayatına dokunabilmek için sağlık sektörünün şekillenmesi yönündeki çalışmaların içinde bulunacak olmak da benim için gurur verici olacak.

jnj logo22 1

2021 senesini çalışma hayatınız özelinde, nasıl hatırlayacaksınız?
İçinde bulunduğumuz pandemi süreci, hepimize sağlık sektörünün önemini bir kez daha gösterdi. Neredeyse iki yıldır, hiçbirimizin daha önce aklından bile geçirmediği zorluklar ile mücadele ediyoruz.
Tıbbi cihaz sektöründe görev yapan tüm paydaşlar olarak da sürecin başından itibaren, ciddi fedakarlıklar gösteriyoruz. Hastaların tedavisi için ihtiyaç duyulan en küçük tıbbi cihazdan tutun, en kapsamlı teknolojik cihaza kadar tüm tıbbi cihazları sağlık çalışanlarının kullanımına sunmamız, ülkemizin pandemi döneminde karşı karşıya kaldığı zorlukları aşmasına büyük katkı sağladı.
Sektörümüzün pandemiden önce de zaten var olan sıkıntıları, pandemi döneminde ne yazık ki daha da zorlaşarak yönetilemez hale geldi ve sürdürülebilirlik anlamında bazı sıkıntılar söz konusu oldu. Bu sıkıntıların en başında gelen ve son yıllarda bir türlü çözüme kavuşamayan kamu alacakları konusu, sektörü oldukça zor durumda bıraktı.

Durumu aşabilmek yönünde, sektör olarak bazı görüşmeler gerçekleştirdik ve yıl kapanışından hemen önce Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca’nın, yıl sonu itibarıyla firmalara ödemelerin yapılacağını açıklaması sevindirici bir gelişme oldu. Böylece bu zorlu konu firmaların tekrar yakın takibine girdi. Sayın Bakan aynı zamanda, uzun yıllardır güncellenmeyen Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarının güncelliğini yitirmesi ile ilgili bir başka soruna daha çözüm bulacaklarını, fiyatlara artış yansıtılacağını açıkladı. Bu paylaşım, sektörümüz tarafından olumlu karşılandı. Bu güzel haberle birlikte şimdi, SUT fiyatlarının güncellenmesi ve hastanelerin mevcut durumlarında iyileşme yapılması beklenmektedir. Aksi takdirde hastanelerin bütçe yönetimlerinde çok ciddi sıkıntılar söz konusu olacaktır. Devlet Malzeme Ofisi alımları devam etmekle beraber, sistemin uygulanmaya tam olarak geçişi önümüzdeki yılı da kapsayacak gibi görünüyor.

00

TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜ ÖZELİNDEKİ ÜRÜNLERİN GERİ ÖDEME KAPSAMINA ALINMASI İLE İLGİLİ BAZI İYİLEŞTİRMELER BEKLİYORUZ. SGK İLE YAPTIĞIMIZ OLUMLU GÖRÜŞMELERİMİZ SONUCUNDA 2022 BAŞI İTİBARIYLA, SEKTÖR OLARAK BEKLENTİLERİMİZE YÖNELİK GÜZEL SONUÇLAR ALMAYA BAŞLAYACAĞIMIZA İNANIYORUZ”

2022 yılında Johnson & Johnson’ın planları, yatırımları, stratejileri, iştirakleri neler olacaktır?
Johnson & Johnson Türkiye Medikal Cihazlar olarak, ülkemize her zaman en üstün teknoloji ürünleriyle hizmet etmeyi hedefliyoruz. Bu yaklaşımımıza 2022 yılında da aynı kararlılık ve hevesle devam edeceğiz. Ülkemiz hastalarına en üstün teknolojilerimiz ile hizmet verirken, aynı zamanda her zaman olduğu gibi sağlık sorunlarına yönelik çözümler de üreteceğiz. Bütün bu çalışmalarımızı ekonomik anlamda zorlanmadan ve sürdürülebilirlik çerçevesinde gerçekleştirebilmemiz için tıbbi cihaz sektörü özelindeki ürünlerin geri ödeme kapsamına alınması ile ilgili bazı iyileştirmeler bekliyoruz. Bunun için de özellikle pandemi döneminde oluşan ödeme gecikmeleri için SGK yetkilileri ile görüştük.

SGK ile yaptığımız olumlu görüşmelerimiz sonucunda, 2022 başı itibarıyla, sektör olarak beklentilerimize yönelik güzel sonuçlar almaya başlayacağımıza inanıyorum. Tıbbi cihaz firmalarının sürdürülebilirlik anlamında öngörülerini belirleyebilmeleri için başvuru süreç detayları büyük önem taşımaktadır.

Tıbbi malzemelerin temininde sıkıntı yaşandığı ve bu nedenle ameliyatların yapılamadığı ifade ediliyor. Kamu ve üniversite hastanelerindeki bu sorunların çözümü için hastanelerin ve sizlerin talepleriniz nelerdir?
Özellikle son dönemde kamu alacaklarındaki tahsilatların yapılamaması nedeniyle bazı firmaların oldukça zorlandıklarını ve bu nedenle malzeme temini konusunda hastanelerde bazı sıkıntılar yaşandığını hep birlikte duyduk. Basında bu sıkıntı özelinde, bazı ameliyatların yapılamadığı haberleri yer aldı.
Öte yandan, SUT üzerinden belirlenen bütçeler doğrultusunda hastanelerin bu bütçeyi yönetmesinde sıkıntılar yaşandı. Ancak biraz önce de belirttiğim gibi, Sağlık Bakanımız Sayın Koca tarafından yapılan bilgilendirme ile bu sorunun çözümü konusunda bugün ciddi adımlar atıldı. Buradaki en önemli konu, yeterli kaynak aktarımı yapıldıktan sonra, firmalara sunulacak ödeme planı olacaktır. Sürdürülebilirliğin devamı, önümüzdeki süreçte yapılacak ihalelerde ortaya konulacak ödeme planının, Sağlık Bakanlığı tarafından aktarılan bilgiler ve verilen teyitlerin uyumuyla ilişkili olacaktır diye düşünüyorum.

Medikal sektörün yeni bir sağlık mevzuatına ihtiyacı var mı? Varsa düzenlenmesi gereken konu başlıkları neler olabilir? Yoksa sadece uygulamadan kaynaklı problemler mi yaşanıyor?
Tıbbi cihaz sektörü için en önemli öncelik, geri ödeme (SUT) fiyatlarının ve mevcut mevzuatın güncellenmesidir.
Fiyatların güncellenmesinin ardından, fiyat listelerine dahil olurken kullanılan kılavuzda da yine güncelleme yapılması gereği, ülkemizde kullanılan tıbbi cihaz teknolojilerinin servisi bakımından önemli bir konudur.

Ankara’da medikal sektör temsilcisi olmanın avantaj ve dezavantajları sizce nelerdir? İstanbul’da bu görevin sürdürülebilirliğine ilişkin ne düşünüyorsunuz?
İş birliği içinde çalıştığım ana paydaşlarım kamu kurumları olduğu için, Ankara’da yaşamak, yürüyen iş süreçlerine hızlı erişim ve takip açısından avantajlı oluyor. Ankara’da olmanın bir başka avantajı da sık değişen bürokratik dengelere uyum ve kolay adaptasyon sağlayabilmek… Bildiğiniz gibi sağlık şirketlerinin genel merkezleri çoğunlukla İstanbul’da bulunuyor. Elbette ki İstanbul’da yerleşik çalışıp, Ankara’ya sürekli gidip gelmeyi tercih edenler de vardır ancak bana göre bizim işimizde en doğrusu Ankara’da ikamet ederek çalışmak.

2022 yılı kariyer hedefleriniz nelerdir?
2022 yılında her şeyden önce pandeminin artık bizi terk etmesini ve eski yaşamlarımıza geri dönmeyi diliyorum. Yeni yılın sağlık kavramının tüm insanlar nezdinde yeterince değer bulduğu, ön plana alındığı bir yıl olmasını ümit ediyorum.
Türkiye’de büyümüş, okumuş, Atatürk ilkeleri ışığında ilerleyen bir Türk kadını olarak, 2022 yılında mevcut kariyerim çerçevesinde yaptığım işlerde ülkeme ve şirketime layık olmak için canla başla çalışırken, elbette ki hep daha fazla başarının peşinde koşacağım. Türkiye’nin başarısını uluslararası platformlarda paylaşmaya devam etmek de yine bana gurur verecek.
Bu keyifli röportaj için çok teşekkür ederim. kinikiletişim ekibinin ve okurlarının yeni yılını kutlar, sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.