GSK GSS Genel Müdürü Dr. Mustafa Özderyol, GSS’de bugün gelinen noktayı anlattı:
“Üzerinde çok düşündük ama GSS’ye hızlı başladık gibi geliyor bana. Birçok konuyu kervan yolda dizilir ile yola çıktık. Bu şartlarda GSS gider mi diye tartışmamız gerekir diye düşünüyorum. 76TL’lik primle bir aileye bakılmasının ve sistemin yürütülmesinin imkan dahilinde olmadığı ilerleyen sürede görülecektir.
GSS’ye ilk geçtiğimiz zaman büyük bir işi başardık: MEDULA gibi bir sistem kurduk. Bizim ülkemiz ölçeğinde olan benzer ülkelerde yoktur diye iddia ediyorum. Mahrem olarak ifade edebileceğim kişisel bilgileri hiç sızdırmadan bugüne kadar geldik. Tek sigorta çatısı altında olmamızın bazı handikapları da oldu, herke bu veri için GSS’yi hedef tahtası haline getirdi. 2015’te ciddi tartışmalar yaşandı ve biz kanunumuza kişisel sağlık verilerinin paylaşılamayacağı hükmünü koyduk. Bu hüküm bazı yerlerde bizim elimizi güçlendirdi ama biraz da kurumun kendi içine kapanmasına sebep oldu. böyle büyük bir verinin toplandığı bir ülkede ileriye dönük projeksiyonların yapılması gerekir diye düşünüyorum. Bu verilerin kişisel değil anonimleştirilerek açılması gerektiğine inanıyorum. Akademisyenlerin, üniversitelerin bu veriler üzerinde çalışması gerektiğine inanıyorum. Bu yönde hazırladığımız yönerge vardı ve yüksek yargı tarafından yürütmesi durduruldu. Bu yaz yayınlayacağımız yönetmelik çalışmamız var ve biz bu veriyi kullanıma açacağız.
Kamuda Biyometrik Kimlik Doğrulama Yapılacak
MEDULA’nın başından beri içindeyim. Ben başarı olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte MEDULA’nın hızlı dönüşümüne şahit olacaksınız. Burada en büyük çıkmazımız hastaneye gitmeyen hastaların bize fatura ediliyor olması. Özel sektörde bu yok ama kamuda biyometrik kimlik doğrulama olmadığı için biz kamu tarafına şüpheyle yaklaşıyoruz. 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı eylem planında tüm vatandaşlara biyometrik kimlik doğrulaması getirilmesi ile ilgili karar yazıldı. TÜBİTAK ile çalışıyoruz, sene sonuna pilot uygulamayı bitireceğiz. Tüm sağlık paydaşlarımıza biyometrik kimlik doğrulamayı getireceğiz.
SGK Her Koşulda Ödemeye Devam Ediyor!
Burada hedef sadece hastaya hizmet verilip-verilmediğini tespit etmek değil; ciddi manada tasarruf oluşturmak ve bunu da SUT fiyatlarının artışı yönünde kullanmak olacaktır.
Hizmetin kalitesinin yeterli olmadığını düşünüyorsanız ne yapıyorsunuz diye sorulduğunda şunu diyoruz: Ülkemizde bir doktor bütün vakalarını komplikasyonlarla çıkarsa da biz ödemeye devam ediyoruz. Bu durumda GSS’nin sürdürülebilir olma durumu yok. Organize suç işliyor; her ay aynı hatayı yapıyor ve taşradaki hekimler sadece kesiyorlar. Kendi denetimimden bir örnek vereyim; bir hekim, İstanbul’daki tüm vakalardan daha fazla sayıda vaka yapıyordu ve biz hiçbir şey yapamadık biliyor musunuz? Teftişle kestik ama onlar mahkemeyle aldılar. Bütün o branşın hekimleri diyor ki: Bu kadar sayıda vakayı bulma imkanı yok! Ama maalesef başka kanallar vasıtasıyla aldılar. İşlem yapılmış mıydı? Aynı branşın hekimleri dediler ki “yapılıp yapılmadığını tespit edemezsiniz!” günde 176 adet yapmış o işlemden.
“SGK Denetçilerimizin Elini Güçlendirmeliyiz”
Böyle bir sistemde GSS daha nereye kadar gider ben bilmiyorum. MEDULA’da topladığımız verileri önümüzdeki yıllara projekte ederek ciddi planlama yapmalıyız. Kronik hasta yönetimini getirmeliyiz. Sağlık Bakanlığı yöneticileri bu işin kendi işleri olduğunu düşüneceklerdir. Değer bazlı ödemeye geçmeliyiz. Yani Hakkari’deki 2. basamak devlet Hastanesi ile Hacettepe’dekine ben aynı şeyi ödememeliyim. Ya da dokunduğu her hastaya dokunduğunun 10 katı komplikasyon ücreti ödediğim bir hekimle gerekirse sözleşme yapmamalıyım. Bunları yapabilirsek ve denetçilerimizin elini güçlendirecek yasal düzenlemeleri çıkarabilirsek GSS bugünkü haliyle onlarca yıl bu ülkeye yetecektir diye düşünüyorum.
Manuel Reçete Kalmayacak
Elektronik reçeteye geçtiğimizde reçete sayısında düşme oldu; sonrasında insanlar orada da yolu buldular: Bir gün ben web sitelerinde gezinti yaparken e-reçete yazacak siteler gördüm. bu sitelerden nasıl reçete yazılabilir ki diye merak ettim. Kendi doktor tescil numaram ve şifremi girdiğimde reçete yazıldığını fark ettim. MEDULA’ya dedim ki artık e-şifreli reçete olmayacak herkes elektronik kartlı şifreye geçecek. Elektronik kartlı şifre biliyorsunuz mevzuatsal anlamda ıslak imzayla birebir eşdeğer. Sağlık Bakanlığı ile protokol yaptık ve kısa süre içinde manuel reçete kalmayacak. Tamamen e-reçetelerden oluşacak. Sahteciliğin biteceğini düşünüyorum. Hastanelerde kullanılan ilaçlara karekod sonlandırması getireceğiz. Artık kimse karekod sonlandırmadan ya da bir ilacı 2 defe bize satamayacak. Şu anda tek açığımız hastaneler kaldı.