“Bir hasta odası içerisinde kapı kolunun, wc mandallarının, tutunma barlarının, serum askılığının ve buna benzer sık temas edilen yüzeylerin CuVerro ile yapıldığı durumda o odanın toplam hijyene yüzde 90 oranında katkı sağladığını görüyoruz”

CuVerro Türkiye  Genel Müdür Yardımcısı Bünyamin Yılmaz, klinikiletişim’in sorularını yanıtladı.

CuVerro antimikrobiyel ürününün hastanelere satışı konusunda İnci Kimyanın rol ve sorumlulukları nelerdir? Üretim, satış ve pazarlanması zincirinde kurumunuz hangi pozisyonda yer almaktadır, kısaca tanıtabilir misiniz?

Cuverro Antimikrobiyel Metal’in Türkiye, Ortadoğu ve Rusya bölgesi olarak tek yetkilisiyiz. CuVerro antimikrobiyel etkinlik gösteren farklı formları ve ölçüleri olan yarı mamül bir metal. Biz bu yarı mamülü ürün üretmek isteyen firmalara tedarik ediyoruz.

Örneğin, en son projemiz olan Acıbadem Maslak Hastanesinde, proje için kapı kolu üreten firmaya kapı kolunu üretebilmesi gerekli malzemeyi tedarik ettik.

Hastanelerde CuVerro antimikrobiyel metal kullanımına ilişkin yaptığınız klinik araştırma ve sonuçlarını paylaşır mısınız?

CuVerro, EPA (Environmental Protectionn Agency) onaylı ilk ve tek metal malzemedir. EPA’nın bir ürüne onay vermesinin koşulları arasında yeterli sayıda klinik çalışma ile ispat edilmiş etkinlik var.

CuVerro Almanya’dan Amerika’ya, İngiltere’den Kanada’ya uzanan toplam 13 ülkede onlarca yapılmış klinik çalışmaya sahip. Klinik çalışmaların tamamı CuVerro’nun hasta odasında eşsiz bir hijyen sağladığını doğruluyor.

Hastanelerin bu ürüne karşı ilgi düzeyi, kullanım yaygınlığı ne düzeyde?

CuVerro Türkiye’de henüz yeni bir ürün olmasına karşın hastanelerde enfeksiyon komiteleri gibi ilgili birimler ve kişiler tarafından ciddi ilgi görüyor. Bu ürünleri kullanabilecek vizyona sahip yönetici sayısının daha da artacağını öngörüyoruz.

Hastaneler için maliyeti nasıldır?

Bu ürünleri standart geleneksel ve özelliksiz ürünler ile karşılaştırırsak elbette yeni bir maliyet getiriyor. Ancak hastane enfeksiyonuna yakalanan bir hastanın ortalama maliyetinin 1500 dolar seviyesinde olduğunu düşünürsek CuVerro ile yapılmış ürünlerin maliyet azaltıcı etkisi olduğu ortaya çıkıyor. Yale Üniversitesi tarafından yapılan çalışmaya göre orta ölçekte bir hastanenin yatırım giderini maksimum 3 yıl içerisinde geri aldığı görülüyor.

Donanımın kullanım süresi/dayanıklılığına ilişkin bilgi verir misiniz?

Antimikrobiyel özellik ömür boyu devam eden bir özellik. Ancak donanımın dayanıklılığına gelince biz bitmiş nihai bir ürün sunmuyoruz. Bunu, aldığınız ürünün kalitesine bağlı olduğunu söyleyebilirim. CuVerro ürün sağladığımız üreticileri belirli kriterlere göre belirliyor ve sektörün en iyi firmaları ile iş birliği yapmaya çalışıyoruz. 

Hasta güvenliği/çalışan sağlığına sağladığı yararlar neler? Hijyen dışındaki diğer koruyucu özellikleri nelerdir?

Bir hasta odası içerisinde kapı kolunun, wc mandallarının, tutunma barlarının, serum askılığının ve buna benzer sık temas edilen yüzeylerin CuVerro ile yapıldığı durumda o odanın toplam hijyene yüzde 90 oranında katkı sağladığını görüyoruz. Bir çalışan ya da hasta yüzlerce hatta binlerce kişinin dokunarak kontamine ettiği tutunma kolunu tutmak yerine o kontaminasyonu devamlı gideren antimikrobiyel özellik gösteren tutunma koluna tutunmuş oluyor. Bu da hastane enfeksiyonuna maruz kalma riskini minimize ediyor.

Kamu hastanelerinde antimikrobiyel metal kullanımına ilgi düzeyi nasıl?  

Kamu ve şehir hastaneleri ile görüşmelerimiz devam ediyor. Tabiki özel hastaneler kadar hızlı ilerleyemiyorsunuz. Ancak aldığımız geri dönüşler hep olumlu. Bu tarz faydalı ürünleri sadece özel hastanelere gidebilen hastalara değil de tüm herkese ulaştırabilmek için çalışıyoruz.

Dünyada kullanım yaygınlığına ilişkin genel bilgi verebilir misiniz?

Şu anda çok ciddi bir kullanım eğilimi var, sadece komşumuz Yunanistan’da ciddi sayıda hastanede bu donanım kullanılıyor. Avrupa ve Amerika’da yoğunlukta olmak üzere Şili gibi ülkelerde de ilginin arttığını söyleyebiliriz.