Prof. Dr. Oğuz Dicle: “Yaşam boyu öğrenme ve hekimin yaşam boyu iyilik halinin korunmasına yönelik eğitim unsurlarına yer verilmelidir. Yetkinlik temelli eğitim baz alınmalıdır”
TTB tarafından düzenlenen Aralık 2022 tarihinde düzenlenen 28. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Kurultayına katılan 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Dicle şunları anlattı:
“Uzmanlık eğitimi bir erişkin eğitimidir. Akran öğrenmesi esaslıdır. Bilgi, beceri, tutum kazanımı geçerlidir. Hizmetle iç içedir. Bir programa ve standarda göre yürütülmelidir. Uzmanlık eğitimine etkisi bulunan yeni gelişmelerden bahsetmek isterim. Bunlar; uzmanlık öğrenci kadrolarındaki ani artışlar (eğitim düzeni ile ilgili zorluklar, rotasyonlarla ilgili zorluklar, kaynak sorunları, uzmanlık öğrencilerine ait mekansal sorunlar) iş yüküne ilişkin gelişmeler (Pandemi sonrası hastane başvurularındaki artış, genel olarak sağlık hizmetlerindeki kışkırtılmış iş yükü artışı) göç politikalarının getirdiği sorunlar (yeni hastalıklar) ve çok kültürlülük.
Akademisyen Tanımı Yapılmalı
Prof. Dr. Oğuz Dicle: “Akademisyenliğin gerçek işlev ve görev tanımının yapılması gerekmektedir. Ben şu anda bir akademisyen tanımı olduğuna inanmıyorum. Eğitimin hak edilen emek karşılığının verileceği şekilde özendirilmesi gerekiyor”
Prof. Dr. Oğuz Dicle: “Eğitim ve hizmet kadroları ayrıştırılmalı ki bazı ülkeler bu modeli uyguluyorlar. Eğitici kadroları genişletilmeli ve eğitilmeli. Uzmanlık eğitimi geleceğe yönelik beklentiler doğrultusunda planlanmalı ve sürekli iyileştirilmeli”
Akademisyenliğin gerçek işlev ve görev tanımının yapılması gerekmektedir. Ben şu anda bir akademisyen tanımı olduğuna inanmıyorum. Eğitimin hak edilen emek karşılığının verileceği şekilde özendirilmesi gerekiyor. Motivasyon kaynakları çeşitlendirilmeli ve dengelenmeli. Eğitim ve hizmet kadroları ayrıştırılmalı ki bazı ülkeler bu modeli uyguluyorlar. Eğitici kadroları genişletilmeli ve eğitilmeli. Uzmanlık eğitimi geleceğe yönelik beklentiler doğrultusunda planlanmalı ve sürekli iyileştirilmeli. Ulusal, uluslararası akreditasyon kalite ve niteliği artırmaya yönelik süreçler kullanılarak uygunluğu denetlenmeli. İş analizleri yapılıp iş tanımları güncellenmeli, sağlık ekibinde hekimin yükünü azaltacak destekleyici sağlık personeli yetiştirilmeli ve istihdam edilmeli.”
Geleceğe Yönelik Beklentilerimiz
Geleceğe yönelik beklentilerimiz şöyle: Uzmanlık eğitiminde meslekler arası iş birliği yapılmalıdır. Kronik hastalıkları önceleyen entegre klinik eğitim gereklidir. Alanın sosyal boyutları eğitime entegre edilmelidir. Yaşam boyu öğrenme ve hekimin yaşam boyu iyilik halinin korunmasına yönelik eğitim unsurlarına yer verilmelidir. Yetkinlik temelli eğitim baz alınmalıdır. Yapay zeka ve yeni teknolojiler eğitime entegre edilmelidir.”