Türkiye’de kadınların çalışmasına yönelik olumlu algıda erkeklerle kadınlar arasında uçurum var. Buna göre, Türkiye’de kadınların toplamda yüzde 87’si ücretli bir işte çalışmayı isterken, kadınların ücretli bir işte çalışmasını destekleyen erkeklerin oranı sadece yüzde 62… ILO’nun hazırladığı “Kadınlar ve Çalışma Yaşamı İçin Daha İyi Bir Geleceğe Doğru: Kadınların ve Erkeklerin Sesleri” Raporu, Türkiye’ye ilişkin çarpıcı veriler içeriyor. Buna göre;Türkiye’de kadınların toplamda yüzde 87’si ücretli bir işte çalışmayı istiyor. Bu oran, dünya ortalaması olan yüzde 70’in 17 puan üstünde.
Türkiye’de ankete katılanlar arasında kadınların çalışması yönünde olumlu görüş bildirenlerin oranı yüzde 88. Kadınların yüzde 92’si ve erkeklerin yüzde 84’ü, ailelerindeki kadınların ücretli bir işte çalışma isteğini destekliyor. Kadınların yüzde 34’ü ücretli bir işte çalışmayı isterken, yüzde 53’ü hem iş hayatında yer almayı hem de evde hane halkı ve aile bakımı ile uğraşmayı tercih ediyor. Her 10 kadından sadece 1’i yalnızca evde kalarak hane halkı ve aile bakımı işleri ile uğraşıyor. Yaklaşık olarak her 3 erkekten biri kadınların ücretli bir işte çalışmasını; biri sadece evde kalarak hane halkı ve aile bakımı ile uğraşmasını; biri de kadınların hem bir işte çalışıp hem de ev işleriyle ilgilenmesini tercih ediyor. Ankete katılanların yüzde 64’ü erkeklerle aynı eğitim ve tecrübeye sahip kadınların iş yaşamında benzer ya da daha iyi fırsatlara sahip olduğunu, yüzde 29’u ise kadınların daha az fırsata sahip olduğunu savunuyor.
Kadın-Erkek Algısı Arasında Uçurum Var
Türkiye’de kadınların çalışmasına yönelik olumlu algıda erkeklerle kadınlar arasında önemli bir uçurum bulunuyor. Buna göre, Türkiye’de kadınların toplamda yüzde 87’si ücretli bir işte çalışmayı isterken, kadınların ücretli bir işte çalışmasını destekleyen erkeklerin oranı sadece yüzde 62’dir. Diğer bir deyişle, Türkiye’de kadınların çalışmasını destekleyen erkekler ve kadınlar arasındaki fark yüzde 25’tir; dünya ortalamasında ise bu fark sadece yüzde 4’tür. Raporun verileri dikkate alındığında, bu denli büyük bir farkın Türkiye dışında Kuveyt, Tayland, Mısır, Libya ve İran gibi ülkeler arasında yer aldığını görüyoruz.
Gençlerin kadınların çalışmasına yönelik algısıyla ilgili olarak; 15-29 yaş grubundaki genç kadınların yüzde 95’i kadınların iş yaşamına dahil olması yönünde görüş bildiriyor. Bu oran, dünyada ortalaması olan yüzde 77’nin hayli üzerinde.
ILO’nun Kadın Projeleri Neler?
İstanbul, Bursa, Ankara ve Konya illerinde 400 girişimci adayı kadın girişimcilik eğitimleri veriliyor. Kadınlara mentörlük destek hizmetleri sonucunda başarı gösteren 30 kadına hibe desteği de verilecek.
ILO’nun özel sektör, belediyeler ve sendikalarla işbirliğiyle yaptığı “Eşitliği Destekliyorum” seminerleri ile 1300’den fazla kadına ulaşıldı.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından Türkiye’de “Kadınlar İçin Daha Çok ve İyi İşler: Türkiye’de İnsana Yakışır İş için Kadınların Güçlendirilmesi” projesi çerçevesinde seminerler veriliyor. Kadın istihdamının arttırılmasını desteklemek amacıyla, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) finansmanı ile “Eşitliği Destekliyorum” sloganı ile verilen toplumsal cinsiyet eşitliği seminerleri iş yaşamının içinde olan çalışan kadın ve erkeklere yönelik veriliyor.
Seminerlerde, çalışan kadın ve erkeklerin çalışma yaşamında toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemi konusunda farkındalıklarının arttırılması hedefleniyor.
1300’den Fazla Kadına Ulaşıldı
Şimdiye kadar proje illeri olan Ankara, Bursa, İstanbul ve Konya’da özel sektör, belediyeler ve sendikalarla işbirliği yapıldı ve bu kurumların çalışanlarına ve üyelerine bu seminerler verildi.
Aralık-Şubat döneminde verilen toplam 18 seminer ile 1300’den fazla kadına ulaşıldı. Çankaya Belediyesi; Kadıköy Belediyesi; Dünya Göz Hastanesi; Alarko Holding; H&M; Bursa’da Seger Ses Ve Elektrikli Gereçler Şirketi ile Hak-İş ve DİSK sendikaları şu ana kadar işbirliği yapılan kurumlar arasında yer alıyor.
Eşitliği Destekliyorum seminerleri 2 saatlik interaktif bir eğitim ve Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler (KİH-YÇ) Derneği tarafından şu başlıklar ekseninde veriliyor:
Toplumsal Cinsiyet Nedir?, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Nasıl Oluşur?, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinin İş Yaşamında ve Sosyal Yaşamda Sonuçları, İşyerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İyi Uygulamalar, Dünyadan Örnekler.
Kadının İnsan Hakları Eğitimi
Yine aynı proje çerçevesinde Mart 2016 – Şubat 2017 döneminde proje illeri olan Ankara, Bursa ve İstanbul’daki yedi belediye ile yapılan işbirliği çerçevesinde şimdiye kadar 800’den fazla kadın, kadının insan hakları eğitimini alarak, 8 Şubat 2017’de yapılan sertifika töreniyle sertifika sahibi oldu. Belediyelerle yapılan işbirliği kapsamında belediyelerin verdiği meslek edindirme kurslarına katılan kadınlara insan hakları eğitimi verildi.
30 Kadına Hibe Desteği
Hâlihazırda yine kadın istihdamının artırılması ve yaygınlaştırılmasına destek olmak amacıyla proje illeri olan İstanbul, Bursa, Ankara ve Konya illerinde 400 girişimci adayı kadın için kendi işlerini kurmaları için gerekli ön eğitimin verilmesi, teknik kapasitelerinin artırılması, girişimcilikte küresel ve ulusal yaklaşımların benimsetilmesi için girişimcilik eğitimleri veriliyor. Kadınlara mentörlük destek hizmetleri sonucunda başarı gösteren 30 kadına hibe desteği de verilecek.