Prof. Dr. Orhan Gazi Yiğitbaşı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Sağlık İş Konseyi Başkanı Prof. Dr. Orhan Gazi Yiğitbaşı, sağlık turizminde çok iyi noktada olduğumuzu ifade etti. Son iki – üç yıl içinde ülke kapasitesinin yüzde 50 arttığını belirterek şunları kaydetti:

“Büyük hastanelerde sadece sağlık turizmi işi yapan çalışma gruplarımız var. Benim çalıştığım hastane Medipol’de 150 kişi sadece uluslar arası sağlık turizmi departmanında çalışıyor. Anadolu Sağlık merkezinde 60 – 70 kişi! Büyük hastaneler bu işi dev bir noktaya getirdiler. İyi ekipler bir ülkeyi çok iyi fethedebiliyor. ‘Bir ülke hastasını yurt dışına ne zaman gönderir?’ konusunu sektör çok iyi çözdü. Ne zaman gönderir:

O tedavi modalitesi o ülkede yapılmıyorsa; yapılıyor fakat sigorta şirketleri bunu karşılamıyorsa; yapılıyorsa ve parası ödeniyorsa fakat sırası çoksa hastalar başka ülkeye gidiyor. Bu şekilde ekipler başka bir ülkeyi fethedebiliyor.

Biz yüzde 20 – 30 oranında aracı ile çalışıyorduk bugün artık bu oran yüzde 10’lara düştü. İşi öğrenmeye başladıkça yaşadığımız sıkıntıları rehabilite etmeyi öğrendik. Ofisler açtık. Bazı gruplar oralarda hastaneler de açtı.

Özel hastanelerde yüzde 10 – 15 oranındaki hastamız yabancı hastalardan oluşuyor. Ciromuzun ise yüzde 25 – 30’unu neredeyse yabancı hastadan kazanıyoruz. Bu çok güzel bir rakam… Bugün ben Türkiye’ye bir anda 300 – 400 hasta getirsem kilitleniriz. Şehir hastaneleri hazır değiliz. Özel hastanelerde bu 300 – 400 hastayı kabul edecek yer yok şu anda. Burada yeni bir çıkışa ihtiyacımız var; USHAŞ bu nedenle önemli bir adım! Devlet sahaya girerse bu çıkışı beraberce yakalarız. Sağlık turizminde rekabette dünya markası yaratmamız lazım; ben tek başıma Acıbadem olarak Memorial veya Medipol olarak bir marka yaratabilirim ama dünya rekabetinde hepimizin bir marka yaratması lazım. Devlet girerse bu işe farklı olur.