KAGİDER Genel Sekreteri Yeşim Seviğ anlatıyor:

Derneğinizin üye profili ve kurumsal ölçekte çalışan profilinizi kısaca anlatır mısınız?

Bu yıl 15. Yılını kutlayan derneğimizin 300 üyesi bulunurken, bu üyelerimiz 46 sektör ve alanda faaliyet gösteriyor. Türkiye’deki kadın girişimci profiline baktığımızda ise yüzde 61’i üniversite ya da yüksek lisans diplomasına sahip olduğunu görebiliyoruz. Yapılan araştırmalar yüzde 72’i halen evli olan kadın girişimcilerimizin yüzde 84’ünün daha önce bir iş deneyimi yaşadığını ortaya çıkarıyor. Yüzde 45’i 25-34 yaş arasında olan kadın girişimcilerimizin yüzde 39’u 35-44 yaşları arasında işini kurarken, yüze 31’i ise bağımsız kişiliğe sahip, kararlı ve azimli, yüzde 25’inin kendine güveni yüksek.

Türkiye’de ise 98 bin olan kadın girişimci oranı yüzde 8. Kadınların istihdama katılım oranı ise yüzde 28 olurken, kadınlar arasındaki kayıt dışı istihdam oranı ise yüzde 48. Türkiye’deki kadın girişimcilerin yüzde 82’si hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor. Kadın girişimcilerin yüzde 40’ı işkolu olarak ticaret ve satış alanında yoğunlaşırken, yüzde 70’i ise mikro işletme sahibi olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Bu rakamları değerlendirdiğimizde kadın girişimciliği ve kadınların ekonomiye katılımları açısından Türkiye’nin istenen düzeye ulaştığını ve bu alanda kadınların potansiyelinden etkin bir şekilde yararlanıldığını söylemek pek mümkün değil. Kadınların ekonomiye katılmadığı, girişimcilik potansiyellerini hayata geçiremediği bir toplumun kalkınmada tam potansiyelini gerçekleştiremeyeceğini düşünüyorum.

Kadın istihdamının arttırılması konusunda Derneğinizin rolünü kısaca anlatır mısınız?

Girişimcilikte başarılı olmak, Türkiye ekonomisi için katma değer yarattığı gibi kadının toplum içindeki konumunu güçlendiriyor, onu ekonomik açıdan erkeklerle eşit kılıyor Kadın girişimci aynı zamanda istihdam da yaratılması anlamına geliyor. Kadın girişimciler daha çok kadın istihdam ediyor. KAGİDER, girişimcilik yoluyla kadının güçlenmesini hedefleyen bir sivil toplum kuruluşudur. Kadının sadece ekonomik olarak değil politik ve sosyal olarak da güçlenmesini hedefler. KAGİDER kadın girişimciliğini, kadınların eşitsiz ve dışlanan toplumsal konumlarının değişmesini ve bu sayede ekonomik güçlenme ile kadın güçlenmesini sağlayacağı için destekler. Kadın girişimcilerin sağlayacağı faydalar, kadınların güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkı verecektir.

Derneğimiz kuruluşundan bu yana yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde kamu, özel sektör ve sivil topluma mensup pek çok paydaşla, bu amaca yönelik proje ve çalışmalar geliştiriyor ve yürütüyor.

Yaklaşık 300 üyesi bulunan KAGİDER, vizyonu ve misyonu doğrultusunda, kadın girişimcilerin güçlenmesi için eğitim, rehberlik ve mentorluk desteği vermekte, kadının ekonomik konumunun güçlenmesi ve kadın-erkek fırsat eşitliği konusunda çalışmalar yapmaktadır.

Özel sektörde kadın istihdamını ve liderliğini artırmak üzere Derneğiniz bünyesindeki Kadın Liderlik Platformunun güncel etkinlikleri neler?

UPS Türkiye, KAGİDER ve Turkishwin işbirliğiyle 2014 yılında hayata geçirilen Kadın Liderlik Platformu, özel sektörde kadın istihdamını ve liderliğini artırmak üzere çalışan tüm kurumsal liderlerin, kendi aralarında fikir ve deneyim paylaşımında bulunmalarını sağlayarak bu konuda farkındalık yaratmayı hedefliyor. Her yıl dört kez düzenlenen toplantılarla Kadın Liderlik Platformu, özel sektördeki başarılı kadın yönetici örneklerinin paylaşılmasını ve bu konudaki fikir önderlerinin karşılıklı görüş alışverişinde bulunmalarını sağlayan bir mecra yaratıyor. Kadın Liderlik Platformu toplantılarında kurumların insan kaynakları, kurumsal iletişim departmanları ve üst düzey yöneticileri bir araya geliyor.

Bu yıl Şubat ayında KLP zirvemizin ikincisini gerçekleştirerek, “Fırsat Eşitliği, İyi Örnekler ve Zorluklar”, “Kurumların Dönüştürücü Gücünün Harekete Geçirilmesi” ve “Liderlikte Kadın İçin Yol Haritası” başlıklarını masaya yatırdık. Zirvemizin ardından yıl içerisine yayılan toplantılarımız devam edecek.

Bu yıl hayata geçirilmesi planlanan projeleriniz neler?

Kuşkusuz KAGİDER olarak bu yıla damgasını vuran etkinliğimiz 23 – 24 Şubat 2017 tarihlerinde Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) ile birlikte ve T.C. Ekonomi Bakanlığımızın destekleriyle gerçekleştirdiğimiz, 48 ülkeden 300 kadın girişimcinin katıldığı Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu (WVEF) oldu. Türkiye’de kadın girişimciliğini güçlendirmek için yürütmekte olduğumuz çalışmaları 2017’de de sürdüreceğiz.

Biz KAGİDER olarak temel stratejilerimizi kadınların eğitilmesi ve fırsatlarla buluşturulması üzerine kurguluyor ve bu kapsamda KAGİDER çatısı altında kadınları girişimcilik yoluyla güçlendirmek üzere çalışmalar yapıyoruz. Kadın girişimcilere ve girişimci adaylarına yönelik eğitim ve mentorluk destekleri veriyoruz. Bu yıl, geçtiğimiz aylarda başlattığımız KAGİDER Pusula projesi ile KAGİDER’in 2008 yılından beri verdiği İşimi Kuruyorum eğitimlerini, Işık Üniversitesi’nin akademik işbirliği ile online bir platforma taşıdık.

Kadın girişimciler arasında ticari işbirliklerini geliştirmeleri amacıyla her yıl biri İstanbul’da, biri de farklı bir ilde olmak üzere B2B KAGİDER İş Günlerini düzenliyoruz. Ayrıca, kadın girişimcileri temel konularda bilgilendirmek, işlerinde yeni fırsatlar yaratmaları için teşvik etmek ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla 2008 yılından bu yana Garanti Bankası ile işbirliğinde Türkiye genelinde “Kadın Girişimci Buluşmaları” düzenliyoruz. Buluşmalar kapsamında girişimcilik, iş planı oluşturma, satış ve pazarlama, teknoloji, insan kaynakları ve yönetim gibi konularda eğitimler veriyoruz.

“Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması” ile kadın girişimciliğini teşvik ediyor ve öykülerini paylaşarak girişimci olmak isteyenlere ilham veriyoruz. Şirketlerin insan kaynakları politikalarında kadınlara ve erkeklere eşit fırsatlar tanıdıklarını bağımsız bir denetim sürecinden geçerek taahhüt etme imkânı yakaladıkları Fırsat Eşitliği Modeli sertifikasına sahip örnek kurumları kamuoyuna duyuruyor, sayılarını artırıyor ve özel sektörde kadının güçlenmesine katkı sağlıyoruz.