B.Braun Türkiye Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Aslı İrengün Erden
Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Yaklaşık 14 yıldır B.Braun’da çalışıyorum. B.Braun’un Türkiye’deki genel müdürlerinden biriyim ve yönetim kurulu üyesiyim. Avusturya Lisesinden 1997’de mezun oldum. Lisansımı 2001’de University of Virginia, Uluslararası İlişkiler Bölümünde yaptım. 2003’te Georgetown University; Communication, Culture and Technology branşında lisansüstümü gerçekleştirdim. Evliyim, bir kız ve bir oğlan olmak üzere 5 yaşında ikizlerin annesiyim.
Sağlık sektörüne yönelik çözümleriniz neler?
B.Braun, Türkiye’de 180 kişilik ekibiyle, hastane sarf malzemelerinden, parenteral nütrisyona, cerrahi el aletlerinden, diz ve kalça protezlerine, hemodiyalizden yara bakımına kadar bir çok alanda ürün ve çözümler sunmaktadır. İstanbul’daki merkez ofisimizin yanısıra, Ankara, İstanbul ve Diyarbakır’da da ofislerimiz bulunmaktadır. Ayrıca İstanbul’daki teknik servis merkezimizde, çok modern şartlar altında, cerrahi aletler, motorlar ve infüzyon pompaları için bakım ve onarım hizmetleri sunmaktayız. Ankara’daki diyaliz merkezimizde ayda 2 binden fazla tedavi hizmeti veriyoruz. Ürünlerimizin çoğunluğu, İstanbul İkitelli’deki 2500 m2’lik depomuzda saklanmakta ve buradan tüm Türkiye’ye dağıtılmaktadır.
Görevinizin stresli olduğunu düşündüğünüz yanları neler?
Türkiye’deki oldukça dinamik olan piyasa şartlarında, her an herşey değişebiliyor. Ayrıca Türkiye’de medikal sektör, kaliteye yönelik taleplerin yüksek olduğu, fakat fiyat baskısının da bir o kadar fazla olan bir pazar. Bu şartlar altında büyümeye çalışmanın stresli yanları olmakla birlikte, ben yaptığım işten çok keyif alıyorum.
Rutin bir iş gününüz nasıl geçiyor?
B.Braun’daki yapımız, satış pazarlamadan ruhsatlandırmaya, lojistikten insan kaynaklarına kadar bir çok birimden oluşuyor. Her birimin kendi müdürleri ve harika ekipleri var. Şirket olarak, üzerinde çalıştığımız bir çok proje var ve bu projeler farklı birimlerin bir arada çalışmasını gerektiriyor. Rutin bir iş günü, bu projelerle ilgili yaptığımız toplantılarla geçiyor. Ayrıca mümkün olduğu kadar sahada, müşterilerimizle bir araya gelmeye çalışıyoruz. Bu yüzden çok sık seyahatlerim oluyor; bu seyahatler ağırlıklı olarak Ankara ve Almanya’ya gerçekleşiyor.
Kurumunuzda görev yapan tüm çalışanlar düşünüldüğünde nasıl bir cinsiyet dağılımı sözkonusu?
Neredeyse %50 – %50, oldukça eşit bir dağılım var.
Orta ve üst düzeyde daha fazla kadın personelin istihdam edilmesi sizce nasıl fark yaratır?
Kadınların da erkeklerin de birbirlerinden üstün oldukları alanlar var. Kadınların, egemen olduğu ortamlarda, organizasyonel yönetimin, detaya hakimiyetin, içgüdüsel ve duygusal zekanın ve “multi-tasking“ diye adlandırdığımız, aynı anda bir çok işi yapabilme becerisinin yüksek olduğunu düşünüyorum.
Medikal sektörde çalışan kadınlar için dezavantajlı olduğunu düşündüğünüz hususlar neler?
B.Braun çizmiş olduğu kurumsal kurallar çerçevesinde hareket ederek, bu güne kadar şahsen herhangi bir dezavantajla karşılaşmadım.
Dünyanın bir çok yerinde, kadınların cinsiyetçi davranışlara maruz kaldığını farkındayım, ancak bu güne kadar ben böyle bir yaklaşıma maruz kalmamış olduğum için kendimi çok şanslı görüyorum.
Çalışma hayatınızda, beslendiğiniz, motivasyon kaynaklarınız neler?
İyi bir ekiple çalışıp, Türkiye gibi dinamik bir pazarda mükemmel sonuçlar elde etmek oldukça motive edici. Ayrıca birlikte çalıştığım insanların daha önemli sorumluluklar alıp bu sorumluluklarını başarıyla yerine getirmelerini görmek beni çok mutlu ediyor.
Çalışma hayatında/sanatta hayranlıkla takip ettiğiniz kadınlar kimlerdir? Beğenme nedenlerinizle kısaca ifade eder misiniz?
Kadın olarak, çalışma hayatı ve özel hayat arasında sağlıklı bir denge kurabilmek ve aynı zamanda iki alanda da başarılı olmak, çok emek gerektiriyor. Bunun yanında, arkasında “hoş bir seda“ bırakabilen; şirket içinde veya dışında insanların hayatlarında ufak tefek pozitif farklar yaratabilen tüm kadınların çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Karşıma çıkan böyle kadınların hepsine hayranım.
Kişisel ve çalışma hayatınızda, bu yıl hayata geçirmeyi düşündüğünüz hedefleriniz neler?
Çalışma ve ev hayatı arasında bir denge sağlayıp, iş hayatında iyi sonuçlar elde etmek ve ailemle kaliteli zaman geçirebilmek.
Sektörünüzde kariyer yapmak isteyen genç kadınlara vermek istediğiniz mesajlar neler?
Kendilerine verilen hiçbir işi küçümsemeden, çok ama çok çalışmalarını öneririm.