Özel hastanede görev yapıyor olmasına rağmen kardiyoloji alanında birden fazla bilimsel faaliyet gösteren, yurt dışındaki gelişmeleri, yenilikleri çok yakından takip eden ve bizzat içerisinde yer alan hatta son olarak Silikon Vadisinden alıcısı çıkan akıllı stetoskop icat eden Memorial Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, çalışma hayatına ilişkin merak edilenleri yanıtladı. Prof. Dr. Oto’ya bağlanıyoruz:
Üniversite hastanesi gibi çalışıyoruz
“Yaklaşık 40 yıl çalıştıktan sonra 2014’te Hacettepe Üniversitesinden ayrıldım. Yeni hizmete girmesi ve kendi sistemimizi kurma imkanımızın olması nedeniyle Ankara Memorial Hastanesine geldim. Burası herhangi bir özel hastane gibi çalışmıyor. Biz 3. basamak referans merkezi gibi çalışıyoruz; diğer kurumlarda çözülemeyen sorunlar, üst düzey işlemler yapıyoruz. Üniversite hastanesi gibi çalışıyoruz ve burada aynen üniversite hastanesi gibi bir sistem kurduk. Benimle birlikte burada çalışan üç okul birincisi var; son derece akademik bir kadromuz var. Çalışma ortamımızı da akademik şekilde kurduk; başladığımızdan bu yana 4 bin küsur vaka yaptık ve bunların hepsi kompleks, üst düzey işlemler… Şu anda mesela MitraClip’i Ankara’da sadece biz yapıyoruz; pek çok işlemi sadece biz yapıyoruz; düzgün işleyen bir sistemimiz var.
Yeni Bir Uluslararası Proje Kazandık
Hacettepe’den daha fazla iş yükümüz var burada; Hacettepe’de haftada üç gün anjiyoya giriyordum burada cumartesi dahil olmak üzere hemen her gün giriyorum. Ama memnunum, sonuçlarımız çok iyi. Bilimsel yayınlar yapıyoruz, uluslararası projelerin parçasıyız, yeni bir uluslararası proje kazandık ve onu hayata geçirmek üzereyiz. Yurt dışı ilişkilerimiz çok sıkı…
Çalıştıkça daha çok çalışmak gerekiyor sanırım.
Birçok Ülkeden İyiyiz Ama Hala Yeterli Değiliz
Türkiye’de 20 yılda önemli gelişmeler oldu, son 5-10 yılda da Türk kardiyolojisinin dışa açılmasıyla beraber önemli atılımlar oldu. Sağlık organizasyonlarında gelişmeler oldu ve ona paralel olarak kardiyolojinin her şekilde gelişmesine katkı sunuldu. Şu anda birçok yerde primer girişim yapılabiliyor, öylesine yaygınlaştı. Çok sayıda kardiyolog yetişmesinin de buna katkısı oldu. Şu anda birçok ülkeden iyi durumdayız ama hala yeterli değiliz, hem girişimsel işlemler hem de kalite standartları açısından eksiklerimiz var, hepsi düzeltilebilir şeyler.
İlgi Alanım Atriyal Fibrilasyon
Atriyal fibrilasyon verileriyle ilgili bir çalışmamız var; Medula üzerinden yapılan veri girişiyle 550 bin hastanın analizini yaptık. Bu dünyanın en büyük serisi! Bu aslında dünyadaki alışkanlıkları değiştirebilir güçte bir analiz! Sosyal Güvenlik Kurumuna da rapor halinde sunduk. Öneriler, yönlendirmeler yapabilecek güçte veriler var. İş birliğimizi sürdürmeye çalışıyoruz.
Yeni çalışmamızda da yine atriyal fibrilasyonun değişik yönlerini araştırıyoruz, özellikle pıhtı atma nedenlerinin patofizyolojisine inen bir çalışma içerisindeyiz. Yurt dışından destek alıyoruz.
Üst düzey ve karmaşık bir çalışma, henüz yeni başladık sayılır. Yarışmaya girdik ve kazandık, şu an kontrat süreci devam ediyor. Gelecek ay başlayacağız.
Atriyal fibrilasyon hem benim ilgi alanım hem de son yılların en sıcak konularından biri! En sık inme nedenlerinin başında atriyal fibrilasyon geliyor. Ağır seyrediyor ve aynı zamanda ölüm nedeni oluyor. Bizim toplumda yüzde bir oranında görünüyor ve hiç düşük değil. Batıya göre düşük. Yaşla artan bir özelliğe sahip… 65 yaşın üzerine çıktığınızsa giderek sıklığı artıyor, yüzde 5 oluyor; 80 yaşa çıktığınızda yüzde 10 – 15’e çıkabiliyor. Giderek artmasını bekliyoruz. Bu, kapak hastalığına bağlı olmayan atriyal fibrilasyon, kapak hastalığına bağlı olanlar giderek azalıyor tüm dünyada…
Başarının Sırrı Çok Çalışmak
Ben, sadece çalışarak yurt dışında bu noktaya geldim, başka da bir özelliği yok! Çok çalışmak gerekiyor. Hekimlik özel bir meslek, yaşamınızı dolduran bir meslek, işi sahiplenmek ve ciddiyetle sarılmak gerekiyor. Başarının tek sırrı bu bence!
Yeniden Popüler Oldu Ama İlk Biz Yapmıştık
En son uygulamaya başladığımız bir şey var; geri ödeme planı durduğu için bizim de durduğumuz, dünyada da yavaşlamaya giden ama yeniden popüler olan bir şey var; kalpte sol kulakçıkta cep gibi bir bölge var, aynı zamanda en çok pıhtının oluştuğu yer burası, onun ağzına tıpa koyuyoruz, en son yaptığımız şey bu! Yeni değil ama yeniden popüler oldu, 2011’de bunu biz başlatmıştık ilk ve şimdi de buna gri döndük. Cihazlarla yapıyoruz.
Türkiye’de yaşlanmayla birlikte önemli hale gelen aort kapak hastalıkları var. Ameliyatsız kapak değişimleri önemli hale geldi.
Geniş Yelpazede İşlem Yapıyorum
Eski dönemlerde yetiştiğim için ben geniş yelpazede işlem yapıyorum artık insanlar artık öyle yetiştirilmiyor, daha özelleştirilmiş halde eğitim görüyorlar. Biz yavaş yavaş öğrendik gelişmeleri. Son derece sofistike işlemler yapıyorum. O nedenle laboratuardan çıkamıyorum.
Akıllı Stetoskop Geliştirdik
Şu anda küçük şeyler yapıyoruz; Bilkent Cyberpark’ta bilimsel faaliyetlerimiz var, orada akıllı stetoskop geliştirdik ve Amerikalılar, Slikon Vadisinden, talip oldu! Küçük şeyler, çok büyük inovatif özelliği yok! Bir tür akıllı stetoskop, dinleyince sizi yönlendiriyor ve ne olabileceği konusunda yönlendirme yapıyor. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Zamana ihtiyacımız var. Türkiye’den de yatırım teklifleri var.”