Koç Üniversitesi Hastanesi, 25-26 Haziran 2024 tarihlerinde Endovasküler Uzmanlık Akademisi’nin “Embolizasyon” konulu çalıştayına ev sahipliği yaptı. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen 25 doktor, embolizasyon tedavileri üzerine güncel bilimsel veri ve deneyimlerini paylaştı
Boston Scientific öncülüğünde kurulan ve Avrupa’nın farklı ülkelerinden 15 medikal dernek tarafından desteklenen Endovasküler Uzmanlık Akademisi, 25-26 Haziran 2024 tarihlerinde Koç Üniversitesi Hastanesinde “Embolizasyon” konulu çalıştay gerçekleştirdi. Etkinlik, Rahmi M. Koç İleri Düzey Girişimsel Tıp, Eğitim ve Simülasyon Merkezi’nde (RMK AIMES) düzenlendi ve konu üzerine uygulamalı eğitimler yapıldı.
Çalıştayın açılışı, Boston Scientific Periferik İşlemler Gelişmekte Olan Bölgeler Direktörü Fevzi Aran ve Pazarlama Müdürü Pelin İçil tarafından gerçekleştirildi. 14 farklı ülkeden 15 medikal dernek tarafından desteklenen Endovasküler Uzmanlık Akademisi eğitim programları, uzaktan eğitim, hasta üzerinde canlı vakalar ve rotasyon programları ile damar içi tedaviler konusunda doktorların uzmanlığını geliştirmeyi hedeflemektedir. 2024 yılı için belirlenen ana konu “Embolizasyon” oldu.
Prof. Dr. Barbaros Çil, Prof. Dr. Bora Peynircioğlu ve Prof. Dr. Okan Akhan’ın liderliğinde düzenlenen çalıştayda, embolizasyon tedavilerinin hastalar için sunabileceği faydalar üzerine güncel bilimsel veri ve deneyimler paylaşıldı.
Koç Üniversitesi Hastanesi Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Barbaros Çil, embolizasyon tedavisinin önemini vurgularken, “Embolizasyon, özellikle ciddi kanama vakalarında hayat kurtarıcı bir tedavi yöntemidir. Travma sonrası meydana gelen veya gastrointestinal sistemdeki kanamalarda, embolizasyon hızlı ve etkili bir müdahale imkanı sunar. Bu da hastaların stabilize edilmesine ve hızlı iyileşmelerine olanak tanır,” dedi.
Prof. Dr. Peynircioğlu ise, akademiye ilişkin yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi: “Dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen önemli sağlık sorunlarının tedavisine ışık tutuyoruz ve bu alanda hekimler arasındaki bilgi paylaşımını güçlendiriyoruz. Akademide yer alan hekimlerin ortak çalışmalarının sağladığı sinerjiyle embolizasyon tedavileri konusunda hastalar için önemli faydalar sağlanacak.”
Embolizasyon Nedir?
Embolizasyon, vücutta kan damarlarını tıkayarak kan akışını durdurmak veya azaltmak için kullanılan minimal invaziv bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem tümörler, anevrizmalar ve kanama kontrolü gibi birçok sağlık sorununun tedavisinde etkili bir şekilde kullanılmaktadır. İşlem sırasında kateter yardımıyla hedef damara küçük partiküller veya embolik ajanlar enjekte edilir. Bu, kan akışını durdurarak hedef bölgedeki sorunu çözer.
Erken teşhis ve uygun tedaviyle embolizasyon, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirebilir ve ciddi komplikasyonları önleyebilir. Endovasküler tedaviler açık ameliyata kıyasla daha düşük riskli bir alternatif sunmaktadır. İşlemi yapan doktorun bilgi birikimi ve deneyimi işlem başarısını artırabilmekte ve hastaların daha hızlı iyileşmesine olanak sağlamaktadır.