Canan M. Özsoy: Yeni mamografi cihazının tasarım sürecinde kontrolü kadınların eline verdik. Teknisyen sizi makinede pozisyonlandırdıktan sonra sıkıştırmayı elinize verilen bir kumanda ile kendiniz gerçekleştirebiliyorsunuz. Rahatsızlık hissi azalıyor”

1603459307 Gehc

GE Sağlık Türkiye’nin, her yıl Ekim ayında gerçekleştirdiği Meme Kanseri Farkındalık projesini bu yıl webinar üzerinden gerçekleştirdi. Proje ile birlikte meme kanserinde erken tanının önemini fark eden, mamografi çektiren, sonuçları yorumlayan, tedavi eden, tedavi gören ve çevresini bu konuda bilgilendiren herkes “kahraman” ilan edildi ve ediyoruz ve “KahramanımBenim” etiketi öne çıkartıldı.

GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy, Pembe İzler Kadın Kanserleri Derneği Derneği Başkanı Arzu Karataş ile Acıbadem Hastanesi Meme Kliniği uzmanlarından Prof. Dr. Erkin Arıbal’ın katıldığı webinarın moderatörlüğünü Ayşe Arman gerçekleştirdi.

“Mamografiyi Zamanında Yaptırmalıyız”

Canan M. Özsoy konuşmasında şunları kaydetti:

“Kadınlarda en çok görülen kanserlerin yüzde 30’unu meme kanseri oluşturuyor. İstisna denilecek oranda erkeklerde görülüyor ama genelde kadın ağırlıklı… Erken teşhisle kadınların kurtulmasının mümkün olduğu bu kanser türü için yapılan bilinçlendirme çalışmalarının kıymetine inanıyoruz. Teşhis yöntemleri çok erken yakalamayı mümkün kılıyor. Kanserden korkmamak, geç kalmaktan korkmak lazım. Bilinçlendirme ve eğitim kampanyaları ile Sağlık Bakanlığına bağlı KETEM’lerde ve diğer hastanelerde mamografi taramamızı, zamanında ve çekinmeden yaptırmalıyız.

Mamografide Çekim Kontrolü Kadının Elinde

İlk mamografisini çektiren 10 kadından 4’ü bu sürecin rahatsız olduğunu, canının yandığını söyleyerek gelecek yıllardaki taramalardan çekinebiliyor. Sadece Türkiye değil dünya genelinde küresek denilebilecek bir fenomen bu çekingenlik. Teknoloji her gün gelişiyor; kanseri daha küçükken yakalayabilmek için teknoloji üzerinde çalışıyoruz. Yeni mamografi cihazının tasarım sürecinde kontrolü kadınların eline verdik. Teknisyen sizi makinede pozisyonlandırdıktan sonra sıkıştırmayı elinize verilen bir kumanda ile kendiniz gerçekleştirebiliyorsunuz. Rahatsızlık hissi daha azalıyor ve kadınlar daha iyi bir sıkıştırma yapabiliyorlar. Yetersiz sıkıştırma durumunda röntgen ışını size haber veriyor ve yeniden deniyorsunuz. Bu yeni nesil mamografi cihazı aynı zamanda Time Dergisi tarafından 2019’da dünyadaki en iyi 100 inovasyondan biri seçildi. Bundan gurur duyduk. Türkiye’de şu ana kadar 11 adet kurduk bu cihazlardan…

Mamografide Yapay Zeka

Mamografi cihazlarında yapay zeka teknolojisi kullanıyoruz. Makinenin sistemine yerleştirilen algoritma aslında öğrenen bir algoritma ve bununla çekim yapılıyor. Görüntü algoritma tarafından tanınıyor. Radyoloğumuzun önüne gelmeden önce belirli noktalardaki dokusal farklılıklar işaretleniyor. Atlama veya küçükken yakalanamama riski minimuma indirgeniyor.”

En Fazla Yayın Meme Kanseri Üzerine

Prof. Dr. Erkin Arıbal: “Merkezimizdeki erken meme kanseri teşhis oranımız 3 yıllık verimize göre yüzde 82’dir. Pandemi sürecinde bu oran yüzde 56’ya düştü. Pandemi süreci ile birlikte eve kapanma dönemi başladı; hastaneler adeta korku yeri haline dönüştü”

Prof. Dr. Erkin Arıbal şunları kaydetti:

“Pandemi süreci ile birlikte eve kapanma dönemi başladı; hastaneler adeta korku yeri haline dönüştü. Ben bile kanser tedavisi gören hastalarımıza bakmaya korkarak gidiyordum. insanların rutin kontrole gelmesini beklemiyorduk ama en azından belirti hisseden, el muayenesinde kitle hisseden kadınlar bile gelmediler. Merkezimizdeki erken meme kanseri teşhis oranımız 3 yıllık verimize göre yüzde 82’dir. Pandemi sürecinde bu oran yüzde 56’ya düştü. Erken tanı tedaviyi basitleştiriyor; ölümleri yüzde 30 azalttığı ispatlandı. Hayat şansımız çok daha fazla oluyor. Dünyadaki bilimsel yayınlara bakıldığında en fazla yayın yapılmış alan meme kanseridir. Hedefe yönelik ilk en önemli ilaçlar meme kanserinde bulundu.”

Arzu Karataş: “Bu hastalık yalnızca kadınların değil erkeklerin de sorunu. Ülkemizde her 100 kadın hastaya karşılık 1 erkek meme kanseri hastası var. Ama erkeklerdeki meme kanserinin toplumsal farkındalığı daha düşük”

100 Kadına Karşılık 1 Erkek Meme Kanseri

Pembe İzler Kadın Kanserleri Derneği Başkanı Arzu Karataş ise konuyla ilgili olarak “Ülke olarak genç bir nüfusumuz var ve her yıl aramıza katılan genç kadınlarımızın dikkatlerini, meme kanseri ve erken teşhis, tedavi gibi konulara çekmemiz gerekiyor. Kanser tedavisi konusunda hastaların daha iyi aydınlatılması gerekiyor. Onlara, gerçek ve bilimsel bilgiler verilmeli. Kanserle mücadele eden kadınlar sosyal ve psikolojik yönden desteklenmeli, hasta yakınları da aynı şekilde bu çemberin içine alınmalı. Burada belirtmek gerekir ki bu hastalık yalnızca kadınların değil erkeklerin de sorunu. Ülkemizde her 100 kadın hastaya karşılık 1 erkek meme kanseri hastası var. Ama erkeklerdeki meme kanserinin toplumsal farkındalığı daha düşük” dedi.