Bilkent Şehir Hastanesi için sabit yatırım olarak alınması planlanan tıbbi cihazlar yaklaşık 80 bin 750 adet. Hastanenin 3804 yatak kapasitesi var; ayrıca 128 ameliyathane, 822 poliklinik ve 299 acil odası bulunuyor
Mehmet Şenyurt: “Hiçbir firmaya ekstra yakınlığımız veya uzaklığımız yok! Eşit mesafede yaklaşıyoruz. Bu konuda kimsenin içinde kuşku olmasın. CCN Holding olarak GE firmasıyla bir sözleşmemiz var, bu kapsamda GE’nin ürettiği tüm cihazları GE’den alıyoruz”
“Her cihazın en üst model, en son teknoloji olması gerekmiyor; çünkü belirli bütçelerle yatırım yapılıyor ve mümkün olan en optimum çözümleri kullanıyoruz”
CCN Holding, Ankara’da tıbbi cihaz tedarikçileri ve üreticileriyle bir araya geldi. Yeni açılacak Bilkent Şehir Hastanesinin tıbbi cihaz ve malzeme alım süreçlerinde medikal sektörün bilgilendirildiği toplantıda konuşan CCN Biyomedikal Genel Müdürü Mehmet Şenyurt şu bilgileri verdi:
“Mersin Şehir Hastanesi açılmadan önce garanti rakamlarıyla ilgili bazı eleştiriler geliyordu bize… Bu Hastanede, bir yıldan önce geçilemeyeceğini düşündüğümüz garanti rakamlarına, açılışın ikinci ayından itibaren geçmeye başlamıştık, şu an planlananın 2-3 katı üzerinde olduğumuz bir takım hizmetler de var. Şehir hastaneleri projelerin aslında çok da yanlış projeler olmadığına kanıt olarak Mersin Şehir Hastanesini gösterebiliriz.”
“Tüm Firmalara Eşit Mesafedeyiz”
İhale süreçlerine ilişkin bilgi veren Şenyurt, “Sağlık Bakanlığından bir ekiple birlikte cihaz listesini sil baştan belirledik, 3-4 ay çalıştık, her odada olması gereken cihazlar tek tek çalışıldı. Daha önce Mersin’de de yaptığımız gibi tüm firmalara ihale paketlerini gönderdik ki içinde tüm listeler yer alıyor. Firmalara liste gönderirken ayrım yapmadık. Hiçbir firmaya ekstra yakınlığımız veya uzaklığımız yok! Eşit mesafede yaklaşıyoruz. Bu konuda kimsenin içinde kuşku olmasın… Hiçbir firmaya diğerinden farklı bir yakınlığımız yok!
Tek Ayrımımız GE Firması
CCN Holding olarak GE firmasıyla bir sözleşmemiz var, o kapsamda GE’nin ürettiği tüm cihazları GE’den alıyoruz. Sizlere ihale paketlerini gönderirken GE’nin ürettiği cihazları listeden çıkartıp öyle gönderdik. Onun dışındaki tüm firmalara eşit uzaklıktayız. Hizmet alımlarında da aynı durum geçerli…
Firmalardan teklifleri aldıktan sonra cihazların marka-model seçimlerini Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü ile birlikte yapıyoruz. Hastanede olması gereken en optimum çözümü bulmaya çalışıyoruz, her cihazın en üst model, en son teknoloji olması gerekmiyor; çünkü belli bütçelerle yatırım yapılıyor, mümkün olan en optimum çözümlere gidiyoruz. En iyisi, en üst teknolojisi alınması gerekiyorsa onu alıyoruz ama başka yerlerde daha ortalama değerleri olan cihazlar varsa onları tercih edip doğru olanı almaya çalışıyoruz. Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü ve bizim firmalar tarafından doğru yönlendirilmeye ihtiyacımız var, medikal sektörden beklentimiz temelde bu oldu. Bu hastanelere hepimizin ihtiyacı var, ciro olarak değil, gelecekte gurur kaynağı projeler olarak bakmak istiyoruz.
“Doğru Alımı” Yapmak
Mersin Şehir Hastanesinde şu an lüzumsuz gördüğümüz tercihlerimiz olmadı değil, oldu ama o tercihlerin de belli nedenleri vardı. Bilkent’te bunu yapmayı istemiyoruz; en doğrusunu almayı istiyoruz. Fiyattan bağımsız hastaya yönelik, teşhis ve tedavide en doğru cihazı alıyoruz.
Aşamalı Açılış
Bilkent’in açılışı konusunda aşamalandırılmış bir yol izleyeceğiz: İlk önce üç kule ve orta kütlenin yarısının açılışını açacağız, ardından geri kalan departmanlar açılacak. Fakat medikal cihaz satın alımlarında aşama sözkonusu olmayacak. Tüm süreçleri Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü ile birlikte yönetiyoruz.”
Bilkent’te Neyi Planlıyoruz?
Bozlu Holding, Kamu Özel Ortaklığı Koordinatörü Hakan Adanalı, Mersin Şehir Hastanesinin performansına ilişkin bilgi verdi. “CCN Holding tarafındaki arkadaşlarımızla birlikte, 4 senedir, bu iki hastanenin sözleşme görüşmelerinden, mal ve hizmet alımına kadarki süreçte birlikte çalıştık” diye konuşan Adanalı şöyle devam etti:
“Mersin’de 51 ameliyathanemiz var! 10 bini aşkın poliklinik gerçekleştirdik ki beklenen ortalama 6-8 bin arasındaydı. Günlük ortalama 15 bin insan sirkülasyonu var. 385 hekim çalışıyor. Bizimle beraber çalışan yaklaşık 5 bin personelimiz var.
Bilkent’te neyi planlıyoruz? Bilkent Şehir Hastanesinde 128 ameliyathanemiz var, günlük 550-600 arası ameliyat bekliyoruz. Bu ameliyatların organizasyonu ve hastanın doğru ameliyathaneye alınması bile ciddi bir problem! 30-32 bin poliklinik bekleniyor. 4 sene önce buna ütopik olarak bakıyordum ama şimdi Mersin’de 10300 poliklinik rakamını görünce olacağına inandım. Bilkent’te çok daha fazla sayıda poliklinik, fasilite var. Amacımız doğru cihaz konfigürasyonlarıyla beraber doğru organizasyonla beraber doğru partnerleri seçmek… Mersin’de sorunsuz ilerleyen hizmet kalitesini ve deneyimi Bilkent’te hayata geçirmeyi hedefliyoruz.
Hata yapmamaya çalışıyoruz çünkü burada yapılacak bir hata, metrekareye veya ölçüye vurduğunuzda çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Dünyaya bu işin yapılabilirliğini göstermek açısından Bilkent Şehir Hastanesi kendi alanında lider bir kampüs olacak.”
Bizden Büyük Çin Var!
Bilkent Şehir Hastanesinin yatak kapasitesi itibariyle dünyanın en büyük hastanesi olmadığını ama dünyanın bir batında yapılan en büyük hastanesi olduğunu ifade eden Adanalı, “Böyle bir kampüs bugüne kadar gerçekleştirilmedi. Bizden büyük Çin’de bir hastane var, 5300 yataklı! Ama aynı Hacettepe Üniversitesi gibi bölüm bölüm yapılmış ve zamanla bu hale getirilmiş” dedi.
Bilkent’te Yatak Kapasitesi 3804
Toplantıda, Bilkent Şehir Hastanesine ilişkin şu bilgiler verildi:
Bilkent’te yatak kapasitesi 3804. 128 ameliyathane, 822 poliklinik ve 299 acil odası bulunuyor. Burada da tüm çalışan personel ve hastalarla birlikte 102 bin gibi bir rakamı öngörülüyor. 1 milyon 300 bin metrekarelik kapalı alana sahip, şu andaki en büyük Kamu-Özel Ortaklığı projesi. 950 bin metrekarelik bir araziye kurulu. İnşaat alanı 1 milyon 312 bin metrekare.
Ameliyathane dağılımı da, genel hatlarıyla, şöyle:
Kalp damar, KVC için 12 ve 2 de hibrit ameliyathane, 21 onkoloji ameliyathanesi var ki bunun 19’u normal, biri suit ve biri de intraoperatif planlandı. Genel cerrahide 19 adet ameliyathane var ve bunun 17’si normal, biri suit biri de intraoretaif olacak. Gün cerrahisi için 16 ameliyathane var; göz cerrahisinde 15 adet ameliyathane var, ortopedi ve nöroşirurji 10, kadın doğum cerrahi 10, çocuk cerrahi 10, sezaryen 6 ve ameliyathane konseptinde dizayn edilen acil CPR’lar var. Ayrıca yanık cerrahisi için 2 ameliyathane mevcut.
700 Yataklı Yoğun Bakım Ünitesi
Bilkent Şehir hastanesinde 700 yataklı yoğun bakım ünitesi var. 550 yatak erişkin ve çocuk yoğun bakım var; 158’i ortopedi, 138’i KVC, 88’i genel yoğun bakım 80’i çocuk, 28’i kadın doğum ve 58’i onkolojiye ayrılmış durumda. İlaveten 150 küvözlük yenidoğan yoğun bakımı mevcut.
80 Bini Aşkın Tıbbi Cihaz Alımı Yapılacak!
Sabit yatırım olarak alınması planlanan tıbbi cihazlar yaklaşık 80 bin 750 adet. 52 bin 245 adet cihaz genel kullanım için 9 bin 150 ameliyathane ekipmanı için, 3081 polikliniklere yönelik tıbbi cihaz, 7960 adet tüm yoğun bakımlar için, KBB için 2606 ve göz polikliniğine 1652 tıbbi cihazı içeren bir yapı oluşacak. Bunlara ek olarak 95 bin tekil cerrahi alet alınacak.
Bilkent’te; 14 MR, 13 CT, 34 röntgen, 9 mamografi, 45 ultrason olacak. Nükleer tıpta PET/CT var. 4 adet SPECT ve 26 anjiyo cihazı olacak.