HAYDAR SUR: “PANDEMİNİN İLK 8 AYINDA MÜRACAAT BAŞINA ORTALAMA MALİYETLER %40 ARTTI; REÇETE BAZINDA %13 REÇETE SAYISI AZALDI; MALİYET İSE %35’TEN FAZLA ARTTI”
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantılarının On Birincisi 16-19 Aralık 2020 tarihleri arasında online düzenlendi.
Özel sağlık sektörünün mali sürdürülebilirliği temasıyla gerçekleştirilen Kurultaya; Sağlık Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, SGK, özel kamu ve üniversite hastaneleri, sigorta şirketleri ve sağlık sektörüne ürün ile hizmet sağlayan firmalar katıldı.
Kurultayda Şu Başlıklar Öne Çıktı
Sağlık hizmetlerinde gider yönetimi modelleri ve sonuçları, sağlık turizminde USHAŞ’ın rol ve sorumlulukları, sağlıkta dijitalleşme tele-tıp ve e-nabız uygulamaları ve sonuçları, basamaklandırma Genelgesinin sektöre ve geri ödeme sistemine etkisi, kişisel verilerin korunması ve özel sağlık sektörü için uygulanabilirliği, sağlıkta yapay zeka uygulamaları, sağlıkta finansal yetkinliklerin artırılması, özel sağlık kuruluşlarında imar uygulamaları, Sağlık Bakanlığı denetimleri, çapraz denetimler, SABİM, CİMER uygulamaları, özel sağlık sektöründe reklam ve tanıtım regülasyonları, cezalar, tüketici mahkemeleri ve tüketici hakem heyeti uygulamaları, ürün takip sistemi uygulamaları, medikal cihazlar direktifi (MDR), maliyet yönetiminde bilişim uygulamaları ve yapay zeka, sağlıktaki teknolojik değişimlerin sağlık hizmet sunumuna etkisi.
“Hizmeti Nasıl Hastaya Götürebilirim?”
HAYDAR SUR: “HASTANELER AÇISINDAN ‘HASTA NASIL HASTANEYE GELİR’ DEĞİL DE ‘BEN HİZMETİ NASIL HASTAYA GÖTÜREBİLİRİM’ DÜŞÜNÜLMELİ!”
“COVID-19 Pandemi Süreci ve Sonrasında Sağlık Sektörünün Geleceği” konulu yapılan ortak akıl toplantısı raporu Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sağlık Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Özsarı tarafından açıklandı.
Ortak akıl toplantısında ifade edilen görüşleri aktaran Prof. Dr. Sur, şunları kaydetti:
“Pandemi ile birlikte erken müdahalenin, veri paylaşımının, birlikte çalışılabilirliğin hayat kurtardığını öğrendik. Üretim ve tedarik zinciri tarafında da önemli farklılaşma sağlanmalı. Paydaşların da bu alanda küresel olarak yatırım yaptığını görüyoruz, herkesin artık bir veri kaynağı olduğunu farkındayız. Pandemi ile birlikte tele-sağlık firmaları ortaya çıktı.
Hastaneler açısından ‘hasta nasıl hastaneye gelir’ değil de ‘ben hizmeti nasıl hastaya götürebilirim’ düşünülmeli! Hekimin hastasını görmeden reçete yazmasının Yargıtay tarafından hem para hem de hapis cezasıyla karşılandığı bir süreç içinde olduğumuz hatırlatıldı.
Yoğun Bakım Yataklarının %60’ı Özel Hastanelerde
HAYDAR SUR: “YOĞUN BAKIM YATAK KAPASİTESİNİN %60’ININ ÖZEL HASTANELERDE OLDUĞU RESMİ AĞIZLARCA BELİRTİLMİŞKEN BUNUN VATANDAŞA İYİ ANLATILMASI GEREK. BU YAPILMAZSA ALGI SORUNU KATLANARAK ARTACAK”
Yoğun bakım yatak kapasitesinin %60’ının özel hastanelerde olduğu resmi ağızlarca belirtilmişken bunun vatandaşa iyi anlatılması gerek. Bu yapılmazsa algı sorunu katlanarak artacak. COVID-19 bize özel hastaneler nezdinde algı probleminin düzeltilmesi gerektiğini gösterdi. Özel sektörün COVID sonrası ne gibi adımlar atacağı sorunu var; el birliği ile ortaklaşa hareket edebilirsek bazı kararların kamudan çıkabileceğini biliyoruz. Dijital teknolojilerin gelişmesi ve özellikle tele-sağlık alanındaki çalışmalar öne çıktı ve kişiselleştirilmiş cihazlar önem kazandı. Kamu nezdinde mevzuat değişimi ile ilgili düzenlemeler yapılırsa Avrupa ile yarışacak düzeyde çalışmalar yapılacağına inanıyorum.
Pandeminin ilk 8 ayında müracaat başına ortalama maliyetler %40 arttı; reçete bazında %13 reçete sayısı azaldı; maliyet ise %35’ten fazla arttı.