img 9470

Prof. Dr. Arzu Topeli İskit: “Dört yıllık bir aradan sonra, dünyanın dört bir yanından yoğun bakım profesyonelleri ile bir araya geldik. Birçok ülkede yoğun bakım kaynaklarının hala iyileştirilmesi gerekmektedir. Kongremizin misyonu, yoğun ve kritik bakım tıbbında daha iyi bir gelecek kurmaktır

16. Dünya Yoğun Bakım Kongresi Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Topeli İskit, açılış konuşmasında şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz yıllar, özellikle yoğun bakım camiası olarak bizim için olağanüstü zorluklar yarattı. Bunlardan biri de COVID-19 salgını idi. Türkiye yoğun bakım yatak sayısı bakımından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Ayrıca ülkemizde üretilen yerli mekanik ventilatörümüz BIOSYS sayesinde, en azından yatak ve vantilatör sıkıntısı yaşamadık.

Bu ventilatör, pandemiden birkaç yıl önce yoğun bakım uzmanı bir meslektaşımız ve bir mühendis tarafından geliştirilmeye başlandı. Özellikle pandemi döneminde çok faydalı oldukları için kendilerine müteşekkiriz.

Ne yazık ki yakın zamanda bu solunum cihazını geliştiren meslektaşımız Dr.Murat Erdoğan’ın çok genç yaşta ani ve yürek parçalayıcı kaybını yaşadık.

Pandemi sonrasında Güneydoğu’da ülkemizi derinden yaralayan büyük bir deprem felaketi yaşadık. Yoğun bakım camiamız yine büyük bir emek ve başarı gösterdi. Ne yazık ki bu felakette birçok meslektaşımızı da kaybettik. Meslektaşlarımızın kaybından dolayı derin bir acı içerisindeyiz.

Prof. Dr. Arzu Topeli İskit: “Kıtalar arasında köprü oluşturma konusunda İstanbul, cinsiyet, yaş, meslek ve ulusal çeşitliliğin öne çıktığı WICC2023’e ev sahipliği yaparak bu boşluğu doldurma misyonuna katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz”

Bridge The Gap in Critical Care

Uluslararası ve Türk yoğun bakım uzmanlarının yüz yüze bir kongreyi fazlasıyla hak ettiğini düşünüyorum. Dört yıllık bir aradan sonra, dünyanın dört bir yanından yoğun bakım profesyonellerinin bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini paylaşma zamanı geldi.

Dünyanın birçok yerinde yoğun bakım kaynaklarının hala iyileştirilmesi gerekmektedir. Kongremizin misyonu, yoğun bakım tıbbında daha iyi bir gelecek kurmaktır. Sloganımızı “Bridge The Gap in Critical Care” olarak belirledik. Kıtalar arasında köprü oluşturma konusunda İstanbul; cinsiyet, yaş, meslek ve ulusal çeşitliliğin öne çıktığı WICC2023’e ev sahipliği yaparak bu boşluğu doldurma misyonuna katkıda bulunmaktadır.

82 ülkeden katılımcımız ve konuşmacımız var; Konuşmacıların yüzde 43’ü kadın. Konuşmacı ve oturum başkanı olarak aramızda çok sayıda genç arkadaşımız var.

Tüm Destek ve Katkılar için Teşekkürler

Destekleri olmasaydı bu kongrenin gerçekleştirilmesinin imkansız olacağı kişi ve kuruluşlara minnettarım. DSÖ’ye, European Society of Intensive Care Medicine, International Fluid Academy’e, Başkanları ve Delegeleri yanımızda olan çeşitli ulusal ve uluslararası derneklere destek ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.

Bilimsel programa katkılarından dolayı ANZICS, ICNARC (Birleşik Krallık Yoğun Bakım Ulusal Denetim ve Araştırma Merkezi), InFact, REMAP-CAP Derneklerine şükranlarımı sunuyorum. Kongremizin Yürütme Kurulunda yer alan genç meslektaşlarıma özellikle teşekkür ediyorum. Bu genç profesyoneller alanımızın geleceğini simgeliyor ve onların özverisi bu etkinliğin şekillenmesinde etkili oldu. Birkaç yıl önce üyesi olduğum ve bununla gurur duyduğum World Federation of Intensive and Critical Care üyelerine, sarsılmaz ve samimi desteklerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Bu kongrenin mümkün kılınmasında önemli rol oynayan endüstriye, etkinliğin başarısına özverili ve kaliteli hizmetiyle büyük katkı sağlayan Bros çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum.

Son 20 yıldır Türkiye’de yoğun bakım tıbbını şekillendiren, TÜYUD yönetiminin ve üyelerinin kararlılığı ve kayda değer başarılarıdır. Son derece verimli bir kongre deneyimi yaşadığımıza inanıyorum.”