Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri İstiroti sorularımızı yanıtladı: 

Kurumunuzda görev yapan tüm çalışanlar düşünüldüğünde nasıl bir cinsiyet dağılımı söz konusu? Çalışanlarımızın yüzde 61’i kadınlardan oluşuyor. Orta ve üst düzeyde bu oran yüzde 45. İşe alımlarımızda iki aday da aynı özelliklere sahip ise kadın adaylarımızı öncelikli olarak tercih ediyoruz. Bu anlamda pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Kadınların çalışma hayatında daha aktif hale gelmesi sadece kişilerin bireysel kazanımlarına değil, aynı zamanda ülkenin de gelişmişlik düzeyine etki edip ailevi ve sosyal değerlere de yapacağı katkı dikkate değer olacaktır. 

 

Ekonomik faktörler iyileştirildiğinde kadınlar iş hayatına daha fazla katılım gösterecektir. Çalışan bir kadın, çocuk sahibi ise ya da çocuk sahibi olmak istiyorsa çocuğunun bakımı için yeterli ekonomik güce sahip olmalıdır. Yeterli bir kazancı yoksa büyük bir oranla tercihini, çocuğuna kendisinin bakması ve çalışma hayatından kopması şeklinde kullanmaktadır. Çocuk sahibi olan / olacak kadın çalışanları, devlet ekonomik anlamda destekler ise kadınların çalışma hayatında daha fazla yer edinmesine olanak sağlanabilir. Devletin İş Kanununda süt izniyle ilgili yapacağı revizyonlar ile de yine çalışan kadının desteklenmesi mümkün olabilir.

Hastanelerde çalışan kadınlar için dezavantajlı olduğunu düşündüğünüz hususlar neler?

Özellikle özel sektörde mesai kavramının olmadığı, 7X24 yaşayan canlı bir sistem içerisinde yoğun çalışma temposunda çalışıyorsunuz. Bu durum özellikle evli kadınların aile hayatını vakit ayıramama noktasında çok daha fazla olumsuz etkileyebiliyor. Diğer taraftan kadınlar çok daha hassas kutsal varlıklar… Özellikle gün içerisinde karşılaştığımız mutsuz ve hasta yüzler, hastalıklar ve ölümler bizleri çok daha derinden etkileyebiliyor, motivasyonumuzu düşürebiliyor.

Çalışma hayatınızda cinsiyetçi yaklaşımlara tanık oluyor musunuz?

Hayır olmuyorum. Ancak bazen elimi sıkmayanlar oluyor bir bayan olarak, onlara da saygı gösteriyorum. 

Motivasyon kaynaklarınız neler?

Liv Hospital olarak kadınlara yönelik fırsat eşitliği konusuna verdiğimiz destek ve yaptığımız çalışmalar sebebiyle Türkiye Kadın Girişimcileri Derneği tarafından Fırsat Eşitliği Sertifikasına hak kazandık. Böylece KAGİDER’den aldığımız Fırsat Eşitliği Modeli Sertifikası ile “Kadın erkek fırsat eşitliğine duyarlı” işyeri olduğumuzu belgelemiş olduk. Liv Hospital çalışanlarının yüzde 65’i kadın. Hastanemiz kadın personel oranı ve fırsat eşitliği konusundaki performansı ile sağlık sektöründe ilk sıralarda yer alıyor. Sağlık sektöründe kadın çalışanların cinsiyet ayırımını ortadan kaldırmak adına, açıldığımız günden beri sorumluluğumuzu bilerek adım atıyoruz. Örnek olması amacı ile bu yolculuğa çıkıp bu hususta aranan kriterler konusunda akreditasyona tabi olduk. Günümüzde kadının şiddete maruz kalmadan, kendi haklarını bir birey olarak en iyi şekilde koruyacağı platform üretimde olduğu çalışma hayatında kendisini ifade ettiği platformdur. Bu sertifikanın alındığı kurumlarda kadına saygı gösterilen yerlerin artması her açıdan büyük önem taşıyor. Yönetimden, çalışana, kadın ve erkek herkese çok önemli bir görev düşüyor. İş hayatında Türkiye’deki kadınların yüzde 25’i istihdam ediliyor. Sürdürülebilir kalkınma, maksimum fayda ve karlılık için, kadınların iş hayatı ve paralel olarak ekonomiye katkıları çok önemli. Bu anlamda aldığımız belgeler de bizi besliyor ve motive ediyor. 

Çalışma hayatında hayranlıkla takip ettiğiniz kadınlar kimlerdir?

Güler Sabancı’nın, işi konusundaki istikrarı ve erkekler dünyasında ciddiyetini korumuş biri olmasını ve ülkemizin ekonomisini yönlendiren bir şirketin yükünü omuzlarında taşımasını hep takdir ettim. Sağlık sektöründe Novartis’in Genel Müdürü Güldem Berkman şirket içinde uzun yıllardır üst düzeyde çalışırken İsviçre’ye atandı. Coca Cola’nın bölge ve ülke başkanı Galya Molinas aynı şekilde aynı kurumda aile değerlerini kaybetmeden istikrarla ve başarılarla ilerleyen biri olarak değer verdiğim yöneticilerdendir. 

Kişisel ve çalışma hayatınızda, bu yıl hayata geçirmeyi düşündüğünüz hedefleriniz neler?

Mesleğimin 27. yılındayım. Bu yıl bir yandan kurumumu ileriye götürmeye çalışırken, diğer yandan mesleki birikimlerimi kitaplara aktarmayı ve deneyim ve bilgi birikimimi meslektaşlarımla paylaşabilmeyi hedefliyorum. 3. kitabım olan Pusula 1, sağlık hizmetlerinde pazarlamaya bütünleşik yaklaşımı anlatırken devamını sağlık hizmetleri yönetimsel fonksiyonlarını da pratik hayattan örneklerle yayınlamak istiyorum. 

Sağlık sektöründe kariyer yapmak isteyen genç kadınlara vermek istediğiniz mesajlar neler?

İstikrarlı olmak çok önemli, şirket içi sıkıntılar kimseyi caydırmamalı. Çok iş değiştirmemek gerekir, size aykırı gelen farklı görüşler olduğunda açık konuşup ortak yol bulunmalı.

Denge çok önemli hayatta… Kendisini tanıyanların kendilerine en iyi gelecek meslek için yelken açmaları çok önemli. Ne olursa olsun üretkenlikten vazgeçmeyin.