ADHAD  (Akciğer Damar Hastalıkları Araştırma Derneği) ile Nobel İlaç, Pulmoner Arteriyel Hipertansiyon hastalığında farkındalık için ortak bir projeye imza attı. ADHAD ile Nobel İlaç, PAH (Pulmoner Arteriyel Hipertansiyon) hastalığına toplum nezdinde dikkat çekmeyi ve PAH hastalarının merak ettikleri sorulara hızlıca cevap bulabilmelerini hedefliyorlar.

AHDAD ve Nobel iş birliğiyle gerçekleştirilen “1 dakika PAH”  projesi hem toplumu hem de PAH hastası ve hasta yakınlarını bu hastalıkla ilgili farkındalığı artırarak bilgilendirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında PAH ile ilgili en çok merak edilen 13 soru alanında uzman hekimlerce yanıtlanarak videoya alındı. Göğüs hastalıkları, kardiyoloji, pediatrik kardiyoloji, romatoloji gibi farklı branştan hekimlerin anlatımıyla hazırlanan 13 farklı video hem youtube üzerinden hem de ADHAD web sayfası üzerinden yayınlanmakta.

Milyonda 30 ile 50 kişide görülüyor

PAH toplumda her yıl milyonda 30 ile 50 kişide görünen nadir ve hayatı tehdit eden bir hastalık. Hastalığın adında hipertansiyon kelimesinin geçmesi nedeniyle bu hastalıkla mücadele etmeyenlerce farklı algılanabilen PAH, tansiyon aletleriyle koldan ölçülen kan basıncından farklıdır. Pulmoner arteriyel hipertansiyon, akciğerlere kan taşıyan ve “pulmoner arter” adı verilen damarlardaki kan basıncının yüksek olması durumudur. Özetle, vücutta dolaşan kanı oksijenlenmek üzere kalpten akciğerlere getiren damarlarda kan basıncının artması şeklinde tanımlanabilir.

Kadınlarda daha sık görülüyor

Akciğerlerinize giden bu damarlardaki kan basıncını ölçmek için uzman doktorlarca kalp kateterizasyonu yapılması gereklidir. Bulguları spesifik bir özellik taşımadığından, hastalık sessiz ve ilerleyici seyreder. Pulmoner hipertansiyonun en sık görülen ana belirtisi nefes darlığı olmakla birlikte yorgunluk, kalp hızında artış, bacak, bilek ve karın şişliği, özellikle egzersiz yaparken olan baş dönmesi ve egzersiz sonrasında hissedilen göğüs ağrısı diğer belirtiler arasındadır. Bu belirtiler egzersiz yaparken, yokuş yukarı yürüyüşlerde ya da merdiven çıkarken daha da artabilir. Nefes darlığı, çabuk yorulma, iş yapma gücünün azalması ve bazen bayılma gibi belirtiler diğer birçok hastalıkta da görülebildiğinden genellikle tanı konması gecikebilmektedir. Pulmoner arteriyel hipertansiyon, kadınlarda daha sık görülmekte, araştırmalar bunun hormonlarla ilgili olabileceğini düşündürmektedir.