Ekran Goruntusu 2020 12 02 131634 1

“SAĞLIK KURULUŞLARININ, PERSONEL VE HASTALARIN DENEYİMİNİ İYİLEŞTİREN, DAHA İYİ SAĞLIK SONUÇLARI SAĞLAYAN VE BAKIM MALİYETİNİ AZALTAN ENTEGRE, DİJİTAL SİSTEMLERİ HAYATA GEÇİRME İHTİYACI GİDEREK ARTIYOR. RADYOLOJİ BÖLÜMLERİNİN %97’Sİ, RAPORLAMA GEREKSİNİMLERİNİ YETERİ KADAR KARŞILAYAMIYOR”

Philips, Kuzey Amerika Radyoloji Derneği 2020 toplantısında yapay zeka destekli, Radiology Workflow Suite programınının lansmanını gerçekleştirdi. Philips Radiology Workflow Suite kullanıcıdan bağımsız olarak dünyanın dört bir yanındaki tüm radyoloji bölümlerinin kullanabilecekleri şekilde tasarlandı. Programın çözüm portföyünde görüntüleme teknolojileri, bilişim çözümleri ve hastalık yönetimi, hasta katılımı ile birlikte daha pek çok konuda ilişkili çözümler yer alıyor.

Ekran Goruntusu 2020 12 02 130540
Kees Wesdorp

Kuzey Amerika Radyoloji Derneğinin (RSNA) yıllık online bilimsel toplantısı bünyesinde gerçekleştirilen basın lansmanında konuşan Philips Görüntüleme Çözümleri İş Birimi Başkanı Kees Wesdorp günümüzde radyoloji alanındaki sorunları şöyle ifade etti.

“SAĞLIK VERİLERİNİN 2020’DE 2000 EKSABAYTI AŞMASI BEKLENİYOR. GÖRÜNTÜLEME EKİBİ, ÇALIŞMALARININ %23’ÜNÜN VERİMSİZ OLDUĞUNU VE PROGRAMATİKLEŞTİRİLMESİ DURUMUNDA DAHA İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYOR.  BUNA KARŞIN RADYOLOJİ İHTİYACI DÜNYA ÇAPINDA ARTIYOR”

“Gelişmiş modelitelerle yürütülen radyoloji muayeneleri %43 oranında arttı. Sağlık verilerinin 2020’de 2000 Eksabaytı aşması bekleniyor. Görüntüleme ekibi, çalışmalarının %23’ünün verimsiz olduğunu ve programatikleştirilmesi durumunda daha iyi olacağını düşünüyor.  Radyoloji ihtiyacı dünya çapında artıyor. Radyologların %45’i bunalma stres belirtileri gösteriyor. Teknisyenler de bu durumdan muzdarip.”

Etkili veri sağlama, analiz ve raporlama faaliyetlerinin modern teşhis sistemlerinin merkezinde yer aldığı günümüzde; sağlık kuruluşlarının, personel ve hastaların deneyimini iyileştiren, daha iyi sağlık sonuçları sağlayan ve bakım maliyetini azaltan entegre, dijital sistemleri hayata geçirme ihtiyacı giderek artıyor. Bu durumun etkisi ise sistemin tamamında görülebiliyor. Radyoloji bölümlerinin %97’si, raporlama gereksinimlerini yeteri kadar karşılayamıyor [1], bunun yanı sıra tekrarlanan, düşük kaliteli ve gereksiz görüntüleme tetkikleri, yılda 12 milyar ABD Doları gibi yüksek bir tutara karşılık geliyor[2].

Bu durum, COVID-19 ile birlikte daha da artış gösterdi. Pandeminin yüksek olduğu dönemde görüntüleme hacminde karşılaşılan %50-70’lik tahmini düşüşün ardından biriken işleri yönetme durumundaki radyoloji bölümlerinin bir yandan kanser, kalp ve başka rahatsızlıklara sahip hastalar için acil olmayan tetkik ve prosedürleri gerçekleştirirken diğer yandan da yoğun bakımdaki COVID-19 hastalarına destek vermeleri gerekiyor. Küresel ölçekte artan radyolog açığı [3] ile teşhis ve tedavideki iş yüklerinin hem hacim hem de zorluk açısından yoğunlaşması da bunlara eklenince radyoloji bölümleri,  doğru teşhis ve tedavi sunma ile hasta bekleme sürelerini minimuma çekme baskısıyla karşı karşıya kalıyorlar.

HALUK KARABATAK: “SAĞLIK ENDÜSTRİSİNİN ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE EN ÖNEMLİ KONUSU COVİD-19 İLE BİRLİKTE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK OLACAK! SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN TEMELİNDE DE KALİTE VE MALİYET YER ALACAK”

20201202 140124
Haluk Karabatak

Covid-19 Süreci ile Sürdürülebilirlik Gündemde

Türkiye’de mevcut MR, CT cihaz adetlerinin OECD ülkelerine kıyasla orta-alt sırada yer aldığını ifade eden Philips Türkiye CEO’su Haluk Karabatak ise, “Buna karşılık cihaz başına günlük hasta ve çekim adetine bakıldığında OECD ülke sıralamasında en tepede yer alıyoruz. Bu bize şunu gösteriyor; Türkiye’de kaliteli sağlık hizmeti için yüksek teknolojili cihazlara ihtiyaç var. Sadece cihaza sahip olmak değil bu cihazları verimli kullanmak da gerekiyor. Türkiye’de hem cihaz kullanımın efektif olması hem de mevcut cihaz adetlerinin akılcı planlamalarla arttırılması gerekli. Sağlık endüstrisinin önümüzdeki dönemde en önemli konusu covid-19 ile birlikte sürdürülebilirlik olacak! Sürdürülebilirliğin temelinde de kalite ve maliyet yer alacak” dedi.  

Philips Radiology Workflow Suite Çözümleri Neler?

•             Planlama ve hazırlık – Olası bir hastalık teşhisinden şüphe edilen kişilere RSNA 2020’de tanıtılan Philips Patient Engagement Manager uygulaması ile kişiselleştirilmiş yönergeler ve hatırlatıcılar içeren SMS’ler gönderilerek tetkiklere gelmeden önce destek verilebiliyor.

•             Görüntü alma – İlk seferde doğru görüntüleme baskısı altında çalışan teknoloji uzmanları artık Philips Radiology Operations Command Center sayesinde sanal ortamda uzmanlardan destek alabilecekler. Philips’in üst segment ultrason sistemlerinde bulunan Collaboration Live özelliği ise teknoloji uzmanlarını gereken yer ve zamanda meslektaşları ile buluşturuyor. Hasta işlem sürecini kolaylaştıran Philips MR Smart Workflow uygulaması da otomasyon teknolojisini mümkün olduğunca kullanarak klasik bir MR tetkik iş akışındaki işlem sayısını azaltıyor.  Öte yandan, Philips Radiology Imaging Suite, hasta bilgileri ile ileri görüntüleme ve analiz sonuçlarını kolayca görüntülenebilen tek bir pencerede entegre ederek teknoloji uzmanlarına ortak bir görüntüleme platformu ve kolaylaştırılmış iş akışları sunuyor.

•             Görüntü ve veri yorumlama – Günümüzde gittikçe daha çok sayıda görüntü yorumlamak durumunda olan radyologlar artık yapay zekâ tabanlı Philips Workflow Orchestrator programının oluşturduğu önceliklendirilmiş iş listesinden ve çeşitli sistemlerde üretilen gelişmiş görüntüleme ve analizlerin tek bir pencerede toplandığı sezgisel bir özetten faydalanabilecekler. Ayrıca, Philips Advanced Visualization Portal – IntelliSpace – COVID-19 lezyonlarını tespit eden algoritmalar gibi yapay zekâ araçlarının desteğiyle farklı bölümlerin hasta verilerini birbirlerine bağlayarak bu bölümlere birlikte çalışabilme becerisi ile daha yüksek klinik zekâ ve analiz avantajı kazandırıyor.

•             Raporlama ve sonuçların paylaşımı – Raporlama sürecini kolaylaştıran Philips Clinical Collaboration Platform, Interactive Multimedia Reporting modülündeki dahili ses tanıma özelliğiyle radyologların, klavyeyle hasta ve klinik bağlam verilerini girme gerekliliğini tamamen ortadan kaldırarak dönüş sürelerini kısaltıyor. Teşhis verilerinin rapora doğrudan aktarılması ile radyologlar sonuç raporlarını hızla gözden geçirip onaylayabiliyor, doktorlar için klinik içerikli bilgileri ekleyebiliyorlar.

•             Ortak karar alma, yöntem seçimi ve tedavi – Philips Tumor Board, bir hastayı sevk eden ve bakım yöntemine ilişkin tavsiyelerinde daha emin olma ihtiyacı duyan doktorlar için radyoloji, genomik, laboratuvar, tedavi ve diğer konulardaki verileri bir bütün halinde tek görüntüde sunuyor.  Böylece radyologlar, geniş klinik ekipleriyle beraber tüm hasta profilini tek seferde görüp tedavi yöntemine daha verimli ve daha güçlü bir iş birliğiyle karar verebiliyorlar.

•             Sonuçlar ve takip – Radyoloji bölümündeki yöneticiler, bu imkânlar sayesinde hastalara tedavi planlarından sapmamaları için destek verirken bir yandan da Philips Performance Bridge’in sağladığı gerçek zamanlı performans metrikleri ve tedavi sonrası hasta bakımı uygulaması ile genel operasyonel verimliliği iyileştiriyor. Philips Patient Portal sayesinde de hastalar kendi bilgilerine erişebiliyor ve bunları kurumlar, doktorlar, uzmanlar ile diğer sağlık tesislerinin paylaşımına sunabiliyorlar.

 [1] https://www.cqc.org.uk/sites/default/files/20180718-radiology-reporting-review-report-final-for-web.pdf.

[2] https://reactiondata.com/wp-content/uploads/2015/02/peer60:unnecessaryimaging.pdf. 

[3] https://www.aidoc.com/blog/is-radiologist-shortage-real/.