Akfen İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Uğur Kılınç, şehir hastaneleri işletmeciliğindeki rollerini anlattı.

“Adı kamu özel ortaklığı da olsa ortak tarafında kamuya bağlı çalışıyoruz. Rekabeti ciddi noktaya taşıyacak diye düşünüyoruz diye konuşan Kılınç, “Bundan 5 sene önceye kadar özel hastaneler yapıyorduk. Son 5 senedir sağlık kampüsleri inşa ediyoruz. Tekliflerimizi alırken 5.5 – 6 yıllık kontratlarla medikal sektörle buluşuyoruz. Mesela laboratuvar hizmetleri için fiyatı sabitleyerek uzun süreli anlaşma yapmak zorundayız. Özel ve kamunun alışkın olmadığı metot, finansman konusunda zorlanıyorlar” dedi.

“Tek Yerden Hizmet Almak İstiyoruz”

Hizmet aldıkları muhatapları azaltarak tek yerden hizmet almak istediklerini belirten Kılınç, şunları kaydetti:

“Biz 19 hizmeti veriyoruz; P2 kısmında da tıbbi ve otelcilik hizmetleri veriyoruz. İstiyoruz ki otelcilik hizmetlerinin tamamını tek elden yürütelim. Temizlik, yemek, güvenlik, hasta yönlendirme, ilaçlama, otopark gibi hizmetlerin tamamı için tek bir insanla muhatap olalım. Çünkü bu kadar büyük tesisleri birden fazla muhatapla yürütemez hale geliyorsunuz. Eskişehir Şehir Hastanesi 335 bin metrekarelik bir hastane. Yaklaşık 3 bin personeli var, günde 9 – 10 bin hasta geliyor. Böyle bir yapıda muhatapları ne kadar azaltıp tek bir yerle muhatap olursak işler daha yönetilebilir hale gelecek.

Eskişehir gibi Isparta Şehir Hastanesinde de hastane sahipleri, biz hastaneyi açtıktan sonra yatak arttırma yoluna gittiler.”

GAZİANTEP ŞEHİR HASTANESİ 2020’DE AÇILACAK

Kayı Holding İnşaat Sağlık İşletmeleri Grup Başkanı Özgür Demirçivi de “Gaziantep Şehir Hastanesinin yatırımcısı ve işletmecisi konumundayız. Ortaklık yapımız diğer şehir hastanesi yatırımcılarından biraz farklı. Yatırım tarafında iki uluslararası yatırımcımız var. İşletme tarafında da bir uluslar arası yatırımcıyla beraberiz. Gaziantep Şehir Hastanesi 1875 yataklı bir hastane, 640 bin metrekare. 2020 yılında hastaneyi açmayı planlıyoruz” dedi.

Demirçivi’nin konuşmasında öne çıkan hususlar şöyle:

“Kamuyla olan ortaklığımız 5 yıl önce başladı. Kayı Medikal olarak 60 hastanede 900 personelimizle yatırımcı ve işletmeci olarak radyoloji, radyoterapi, nükleer tıp ve fizik tedavi alanında hizmet veriyoruz. PPP alanında yurtdışında takip ettiğimiz projelerimiz var; Romanya ve Kazakistan’da.

Doluluk garantisi sadece radyoloji, radyoterapi ve fizik tedavi gibi bölümlerde var. Hastanenin geneline yönelik bir doluluk garantisi yok. Medikal ekipman yatırımcıları açısından Bakanlığın verdiği fiyatlar artmıyor.

Gaziantep Şehir Hastanesine ilişkin kafamızdaki soru aslında bizim P2 fiyatlarımız… Kurlar bugün çok farklı. Güncel kurun Bakanlık fiyatlarına nasıl yansıyacağı merak edilen bir konu.”