1550 yataklı Adana Şehir Hastanesinde uzun koridorlarının uzunluğu ve hasta odalarının büyüklüğünü anlatan Dr. Ali İhsan Ökten, kampüs içinde hızlı hareket edebilmek ve yürüyüş performansını arttırmak için çalışma arkadaşlarına spor ayakkabı almalarını tavsiye etti!
Ankara Tabip Odasının düzenlediği “Şehir Hastanelerinde Bizi Ne Bekliyor?” sempozyumunda faaliyete geçen şehir hastanelerindeki uygulamalar anlatıldı.
Mersin, Adana, Isparta, Yozgat ve Mersin Şehir Hastanelerinde öne çıkan sorunlar daha çok; hastanelerin büyüklüğü, hekimlerin iş yükündeki artış, yardımcı sağlık personeli eksikliği, eğitim araştırma hastanesi konumundaki şehir hastanelerinde eğitim faaliyetleriyle ilgili düzenlemelerin yapılmaması, alt yüklenici sayısının fazlalığı oldu.
Adana Tabip Odası adına sunum yapan Dr. Ali İhsan Ökten, Adana Şehir Hastanesine ilişkin şunları anlattı:
- Her türlü sorun, şikayet, personel istemi, hasta getirip götürme için ya da kan istemlerini bildirmeniz için 5555 numarayı arıyorsunuz. Bunun dışında muhatabınız yok.
- 19 alt yüklenici ve taşeron var. Fakat birbirleriyle temas halinde değiller.
- Ameliyathanenin 54 odasının 30’u aktif olarak çalışıyor. Yeterli doktor, hemşire, anestezi uzmanı ve teknisyen yok. Odalarda personel yok. Veri giriş elemanı yok. Birçok ameliyat puanı girilemiyor. Hastaların ameliyathaneye gelişi, servis veya yoğun bakıma gidiş süreleri uzun. İlk gittiğimiz zaman hastanın servisten ameliyathaneye geliş süresi yaklaşık 1,5 saat idi, şu anda daha makul süreye indi.
- 380 poliklinik odası var, poliklinik odaları çok büyük. Hastanede bu kadar uzman yok.
- Sekreter sayısı az, birçok poliklinik sekretersiz çalışıyor.
- Görüntüleme hizmetlerinde ana çekimden sonra görüntü kaybı yüzde 60, görüntü sağlayan fiber kabloların dijital teknolojiye uygun olmadığı veya çok fazla bağlantılı olduğu belirtiliyor.
- Servis ve yoğun bakım odaları büyük, vizit zaman alıyor.
- Tıbbi sekreter veya veri giriş elemanı yok. Dosyalar birikmiş durumda. Dosyalar tamamlanamayıp SGK’ya geri dönüş olmadığı için hastane geliri muhtemelen azalacak. Bu hekimlere ve hemşirelere döner sermayenin az olması olarak yansıyacak.
- Hekimlerin iş güçleri arttı, hastalarla temas süreleri kısaldı. Hekimlerin bilgisayar başında geçirdikleri süre hastalara ayırdıkları süreden fazlalaştı.
- Sorunlar daha çok şirketlerden veya Sağlık Bakanlığı ile firmalar arasındaki ana sözleşmedeki eksikliklerden kaynaklanıyor
- Hekimlerin döner sermaye gelirindeki azalma gösterilen tepkilere göre düzeltilmeye çalışılıyor.
- Bloklar arası erişim sorunu mevcut. Beyaz kod, mavi koda erişim süreleri uzun.
- Personelin yapması gereken birçok işi asistanlar yapıyor.