“KAMU KARAR VERİCİLERİN NEZDİNDE TSS MUTABIK KALINAN BİR UYGULAMA! TSS %200 FARK SINIRININ KALKTIĞI YASAL BİR İMKAN SAĞLIYOR. SAĞLIK POLİÇESİ İHRAÇ EDİLEREK SAĞLIK TURİZMİ PAZARININ BÜYÜTÜLMESİ MÜMKÜN”
Özel Hastaneler Platformu Derneği tarafından 22 Eylül 2020 günü düzenlenen geniş katılımlı Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) Çalıştayı bulguları 8-9 Ekim 2020 tarihlerinde yapılan Sağlık Zirvesinde Sağlık Bakanlığı Emekli Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik tarafından açıklandı. Çelik, çalıştay tespitlerini şöyle aktardı:
“Kamu karar vericilerin nezdinde TSS mutabık kalınan bir uygulama! TSS %200 fark sınırının kalktığı yasal bir imkan sağlıyor. Sağlık poliçesi ihraç edilerek sağlık turizmi pazarının büyütülmesi mümkün… Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmeleri uygulama değişikliği (sadece acil hastaların sözleşme kapsamında değerlendirilmesi) yeni bir fırsat penceresi olabilir. 2015 yılına kıyasla TSS kapsamındaki kişi sayısı 10 kat büyüme gerçekleştirdi ve yılsonu 2 milyon kişiye ulaşması bekleniyor. Munzam sandıklar ki 18 adet var ve 350 bine yakın üyesi var, bu da TSS için iyi bir pazar olabilir.
Mevzuata ilişkin öneriler arasında; KVK Kanununda sağlık verilerinin kullanımına ilişkin değişiklik ihtiyacı ifade edildi.
“DOĞRU POLİÇE FİYATI İÇİN BİREYSEL SAĞLIK SİGORTASI RİSKİNİN ÖLÇÜLEBİLMESİ KRİTİK ÖNEME SAHİP! KATASTROFİK SAĞLIK HARCAMALARININ TSS KAPSAMINA ALINMASI DEĞERLENDİRİLMELİ… TSS MALİYETLERİNİN ARTMASI UYGULAMANIN TOPLUMA YAYILIMI ENGELLEYECEKTİR”
SGK SUT Uygulamasına İlişkin Öneriler
SUT geri ödeme kuralları yıllık değişmeli ve güncellenmesi de yıllık olmalı. Sağlık Bakanlığına genel bütçeden ödenen tutarın SUT geri ödeme tutarına eklenerek SUT, Sağlık Bakanlığı hastaneleri maliyet fiyatına eşitlenmeli. SUT fiyatlarının artırılması ile birlikte hacim azaltıcı önlemler birlikte alınmalı… Sevk zinciri uygulaması hayata geçirilmeli.
Poliçe ve Hizmet Satın Alma Fiyatları Önerileri
Ucuz TSS poliçe yaklaşımı sistemi kilitliyor. Poliçe fiyatlarının düşüklüğü hastanelere yansıyor. Sistem hastaneler için sürdürülemez bir aşamaya doğru gidiyor. Özel hastane TSS fiyatlarının SUT bazlı belirlenmesi sistemi çıkmaza sokuyor. Özel hastanelerin özel sigorta sözleşme fiyatlarını SUT fiyatı üzerinden anlaşma yapılması halinde sorun kalmayacak. TSS yapmayan hastanelerde özel sigorta anlaşmalarının da yapılmaması çözülmesi gereken bir sorun olarak ifade edildi. Doğru poliçe fiyatı için bireysel sağlık sigortası riskinin ölçülebilmesi kritik öneme sahip! Katastrofik sağlık harcamalarının TSS kapsamına alınması değerlendirilmeli… TSS maliyetlerinin artması uygulamanın topluma yayılımı engelleyecektir. TSS’nin özel hastanelere ödeme tutarının yıllık TTB fiyat artışı kadar artırılabilmelidir.
“İŞVEREN, ÇALIŞAN VE BİREYLER İÇİN BİREYSEL EMEKLİLİK BENZERİ PİRİM TEŞVİKLERİ GETİRİLMELİ… GELİR VERGİSİ KANUNUNDA YAPILACAK DEĞİŞİKLİK İLE VERGİ TEŞVİKLERİ KOMBİNE EDİLMELİ; SADECE TSS DEĞİL ÖZEL SİGORTALAR DA TEŞVİK EDİLMELİ”
Operasyonel Konulara İlişkin Değişiklik Önerileri
Özel sigortalar poliçe hazırlamak için sağlık verilerine Medula ve e-nabızdan ulaşabilmelidir! Bunun için Sagmer/Medula/e-nabız entegrasyonu sağlanmalı. TSS; devlet, üniversite hastaneleri ve Sağlık Bakanlığı şehir hastanelerinde uygulamaya alınmalıdır.
Özel Sağlık Sigortacılığının Teşvikine İlişkin Öneriler
İşveren, çalışan ve bireyler için bireysel emeklilik benzeri pirim teşvikleri getirilmeli… Gelir Vergisi Kanununda yapılacak değişiklik ile vergi teşvikleri de kombine edilmeli; sadece TSS değil özel sigortalar da teşvik edilmeli.”
Hüseyin Çelik, çalıştay bulgularını aktardıktan sonra, “Çalıştay bulgularımız tartışmaya açık ve TSS uzlaşı içerisinde yürüyecek bir konu… Gördüğümüz kadarıyla TSS; kamu, sigorta ve hastane tarafında yapıcı bir diyalog söz konusu” diye konuştu.