“SGK tarafından 2018 yılında 3,8 milyar TL geri ödeme yapıldı. Tutar bazında imal ürün kullanım oranı ise bir önceki yıla göre %10 civarında bir artış göstererek %34,6 oranına ulaştı. Bu oranın en az %50 seviyelerine çıkmasını hedefliyoruz”
5. Tıbbi Tedarik Kongresi, 11 Aralık 2019 günü Ankara’da tedarik sektörünün tüm taraflarının katılımı ile yapıldı. Kongrenin açılışında Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe şunları kaydetti:
“Özellikle risk grubu yüksek ürünlerde halihazırda devam eden tekil takip süreçleri, 2020 yılı itibariyle tüm tıbbi cihazlarda zorunlu olarak başlayacak. Bu sistem, ilaçta olduğu gibi tıbbi cihazlarda da kontrol altına alınacak. Böylece; malzeme yetersizliğinden ötürü hizmet sunumunu aksatacak unsurlar, oluşmadan önce sistem üzerinden tespit edilebilecek, önleyici tedbirler hızla tarafımızca alınabilecektir.
Klinik Çalışmalara Ağırlık Verilmeli
Özellikle önümüzdeki yıl itibariyle yürürlüğe girecek olan yeni tıbbi cihaz regulasyonu, üreticiler başta olmak üzere tüm taraflara ciddi sorumluluklar getirmektedir. Yeni mevzuat, tıbbi cihazlarda uygulanan yaklaşımı kökten değiştirmiş ve asgari güvenlik kriterlerinden azami güvenlik ve kalite seviyesine evrilmiştir. Geçiş sürecinde ve sonrasında yaşanabilecek her sorun, nihayetinde sağlık hizmet sunumunun olumsuz olarak etkilenmesine neden olabilecektir. Yeni mevzuatı uyumlaştırma çalışmalarımız sektörümüzün de desteği ile tamamlanmış olup Avrupa Birliği ile görüşmelerimiz ise halen devam etmektedir. Ayrıca üreticilerimizin ve tedarikçilerimizin sorunsuz bir geçiş sağlayabilmesi için ülke genelinde eğitim çalışmalarımız da devam etmektedir. Bu süreçte özellikle üreticilerimizin klinik çalışmalara ağırlık vermesi oldukça önemlidir. Sizlerin bu alanda yapacağı çalışmalara Bakanlık olarak her türlü desteği sunma gayretimiz devam edecektir.
SGK 2018’de 3,8 milyar TL Ödedi
“Tıbbi cihaz alanında da üretimimizin çok güçlü olması göz ardı edilemez bir hedeftir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2018 yılında 3,8 milyar TL geri ödeme yapılmıştır. Tutar bazında imal ürün kullanım oranı ise bir önceki yıla göre %10 civarında bir artış göstererek %34,6 oranına ulaşmıştır. Bu oranın en az %50 seviyelerine çıkması hedefiyle çalışmalarımızı yürütmekteyiz.”