can ince

“Son senelerde bilimsel katılımlarda azalma olduğu fark ediliyor. Yurt dışında Türk hekimleri pek göremiyoruz… Oysa burada çok kaliteli bilimsel çalışmalar var, daha fazla katılım göstermeliler”

Rotterdam Erasmus Tıp Merkezi, Yoğun Bakım Bölümü, Translasyonel Yoğun Bakım Tıbbı Laboratuvarı Başkanı Prof. Can İnce, 16. Dünya Yoğun Bakım Kongresine ilişkin şunları kaydetti:

“Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneği ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen Dünya Kongresine katıldığım için son derece mutluyum. Ben klinisyen bir doktor değilim, fizyoloğum. Yoğun bakım doktorları arasında tek doktor olmayan kişi olarak Kongrede yer almak beni çok mutlu ediyor ve bunu çok güzel bir fırsat olarak görüyorum. Pandemiden sonra düzenlenen ilk Dünya Kongresini gerçekleştirdik, bu mutluluk verici fakat ben pandeminin bizi bırakmadığını ve geri geleceğini düşünüyorum. Tedbirli olmalıyız, yeteri kadar hazırlıklı mıyız bundan kuşku duyuyorum. Çok tehlikeli bir virüs ve gereken dersleri alamadığımızı düşünüyorum. Dünya geneline bakıldığında hemşire ve doktor sayımız az, tehlikeli bir virüsle bir kez daha karşılaşırsak kötü sonuçlar doğurabilir. Aşı geliştirildi evet ama virüs de güçleniyor, değişiyor. Ülkelerin sağlık bakanlıkları umarım gereken tedbirleri alıyorlardır.

Halk Sepsisin Ne Olduğunu Bilmiyor

Yoğun bakımların en önemli konuları arasında sepsis yer alıyor. Kalp krizinden bile daha fazla sayıda insan sepsisten ölüyor ama halk sepsisin ne olduğunu bilmiyor. Bu konuda yapılması gereken bilimsel araştırmalara kaynak ayırılmıyor. Her sene 11 milyon kişi sepsisten hayatını kaybediyor. Buna karşın bilimsel araştırmalar çok az sayıda gerçekleştiriliyor çünkü bu alana yeterli kaynak aktarılmıyor. Sepsis çok ciddi ve karmaşık bir hastalık; dakikalar içerisinde gelişiyor. Sepsis, yoğun bakımın her bölümünü ilgilendiren bir konu.”

“El video mikroskopumuz 450 gr. ağırlığında, Cihazımız bilgisayara bağlı büyük bir kalem gibi düşünülebilir. Sadece görüntü değil hücrelerin içindeki oksijen miktarını da ölçebilecek. Aynı zamanda taramanın rakamsal analizini klinisyene verebilecek algoritmaya sahip. Yoğun bakımcıların da en iyi bildiği şekilde dil altına bakılarak görüntüleme yapılabilecek. Gelecek sene kullanıma sunacağımızı tahmin ediyorum”

El Video Mikroskopu Büyük Bir Kalem Gibi Düşünülebilir

Tıp teknolojileri konusunda çalışmaları bulunan Can İnce şu bilgileri verdi:

“El video mikroskopu üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Avrupa Birliği tarafından düzenlenen ve yüzlerce proje arasından seçilerek verilen bir destek ile bu sene bir prototip çıkardık. Ürün patentlerimiz zaten mevcut. Bu ürün eskiye göre çok daha ucuz şekilde piyasada yer bulacak. Sadece görüntü değil hücrelerin içindeki oksijen miktarını da ölçebilecek. Taramanın rakamsal analizini klinisyene verebilecek algoritmaya sahip olacak şekilde tasarlandı. Cihazın kendi ağırlığı 450 gr olacak. Cihazımız bilgisayara bağlı büyük bir kalem gibi düşünülebilir. Yoğun bakımcıların da en iyi bildiği şekilde dil altına bakılarak görüntüleme yapılabilecek. Dil altındaki görüntüleme analizlerine ilişkin 600’e yakın makale var. Buradaki tedaviler, hastalık tipleri hakkında epeyi bilgimiz var. Gelecek sene kullanıma sunacağımızı tahmin ediyorum.”

Yurt Dışında Türk Hekimleri Pek Göremiyoruz

Hollanda’daki laboratuvarımızda çalışanların yarıdan fazlası Türkiye’den gelen Türklerdir. Bu bize mutluluk veriyor. Gençlere uluslararası kongrelere, bilimsel çalışmalara daha fazla katılmalarını tavsiye ediyorum. Son senelerde bilimsel katılımlarda azalma olduğu fark ediliyor. Yurt dışında Türk hekimleri pek göremiyoruz… Oysa burada çok kaliteli bilimsel çalışmalar var, daha fazla katılmalılar diye düşünüyorum.”