Philips, “Türkiye Sağlık Trendleri Araştırması” sonuçlarını açıkladı.
Ipsos’un Philips Türkiye için 12 ilden 1209 kişinin katılımı ile gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları şöyle:
- Toplumun yüzde 78’i mevcut sağlık durumundan memnun olduğunu belirtirken yüzde 72’si sağlık durumunun hayat kalitesini olumlu etkilediğini düşünüyor. Yüzde 86 ise sağlıklı olmak adına çaba gösteriyor.
- Yemek yeme alışkanlıklarını sağlıklı yaşam kavramı ile özdeşleştiren katılımcıların yüzde 67’si ev yemeği tercih ediyor; yüzde 54 ise her gün taze meyve/sebze suyu tüketmeye özen gösteriyor.
- Toplumun yüzde 53’ü bakımsız olduklarında kendini sağlıksız hissediyor.
- Kilo ve kilo kontrolü sağlıklı yaşamda önemli bir kriter olarak ön plana çıkıyor. Toplumun yüzde 73’ü kilosundan memnunken, yüzde 84’ü kilosunu kayıt altına alıyor.
- Katılımcılara göre yüzde 70 ile stres, sağlığı olumsuz etkileyen en önemli faktörlerin başında gelirken hava kirliliği, sigara-tütün kullanımı, düzensiz beslenme, hareketsizlik ve uykusuzluk diğer olumsuz faktörler arasında yer alıyor. Ev temizliği ve evdeki temiz hava ise sağlıklı yaşamı yüzde 70 oranla olumlu yönde etkiliyor. Katılımcıların yüzde 47’si elektrikli süpürgeyi sağlıkla özdeşleştiriyor.
- Herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşınca toplumun yüzde 51’i hemen doktora gidiyor. Yüzde 17’lik bir kesimin hiç doktora gitmediği görülürken, yüzde 64’lük büyük bir kesim ise sağlığı söz konusu olduğunda her türlü parayı ödemeye razı olduğunu söylüyor.
- Türkiye’de görüntüleme cihazları içerisinde en çok yüzde 59 ile röntgen ve yüzde 40 ile ultrason kullanılıyor. Sadece yüzde 8’lik küçük bir kesim tomografi ve anjiyografide verilen dozu sorguluyor.
- Meme kanserinden korunma yöntemleri konusunda kadınların daha fazla bilinçlenmesi gerektiğini ortaya koyan araştırmaya göre kadınların yüzde 52’si elle muayene yöntemini uygulamıyor; yüzde 79’u ise mamografi çektirmiyor ve doktor kontrolüne gitmiyor.
- Toplumun yüzde 65’i sağlığını yönetmesi açısından teknolojinin yardımcı olabileceğini düşünüyor. Yüzde 55 sağlık alanındaki teknolojik gelişmelerin insan ömrünü uzattığını düşünüyor, aynı zamanda katılımcıların yüzde 44’ü gittiği hastanelerin teknolojik ekipmanlarının güncel ve gelişmiş olmasına dikkat ediyor.
- Kronik rahatsızlığı olan ya da hastalıktan sonraki iyileşme evresini geçirmekte olan hastalar için evde bakımın olumlu katkıları olduğunu ve bunun, genel sağlık maliyetlerini düşürmeye yardımcı olduğunu ortaya çıkartıyor.
ARAŞTIRMA KÜNYESİ
Araştırma, Ipsos Araştırma ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. tarafından Philips Türkiye için gerçekleştirildi. Türkiye kentsel nüfusu NUTS1 düzeyinde temsil eden 12 ilde (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Balıkesir, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Malatya, Samsun, Trabzon) 15-64 yaş arası bireylerle görüşüldü. Örneklem tabakalı örnekleme yöntemi ile kurgulanmıştır. Toplam 1209 görüşme tamamlandı ve ağırlık kullanılmadı.
Araştırma, 2016 yılı Eylül ve Ekim aylarında yürütülmüş olup, sahada CAPI (bilgisayar destekli) yüz yüze yöntem ile anketler gerçekleştirildi. Araştırmadaki ilgili sorular temel olarak aşağıdaki başlıkları kapsamaktadır:
- Demografik Bilgiler
- Sağlık Alışkanlıkları ve Sağlık Geçmişi
- Sağlık Algısı
- Sağlık ve Teknoloji
- Yetişkin Bakımı
- Gündelik Alışkanlıklar
- Anne ve Çocuk Bakımı
Araştırma Sonuçları Nasıl Yorumlandı?
Türkiye’nin sağlık trendlerini belirleyen araştırmanın sonuçları 16 Mayıs’ta yapılan toplantı ile açıklandı. Dr. Fatoş Karahasan moderatörlüğünde; Philips Türkiye CEO’su Haluk Karabatak ve Philips Personal Health Genel Müdürü Milena Elmasoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda Prof. Dr. Osman Müftüoğlu da uzman görüşleri ile araştırma sonuçlarını yorumladı.
Philips Türkiye CEO’su Haluk Karabatak, “Günümüzde dünya, sağlıklı yaşam ve hayatı iyileştiren ekonomiler üzerinde yükseliyor. İnsanlar bilinçleniyor ve sağlıklarıyla her geçen gün daha fazla ilgilenir hale geliyor. Değer odaklı sağlık sistemine geçiş hızla artıyor. Sağlık alanında daha az maliyetli bakıma ve dijitalleşmeye yönelik bir trend var. Çoğalan kronik hastalıklar, büyüyen ve yaş ortalaması artan bir nüfus, insanların ihtiyaçlarına bir an önce çare bulmayı ve bunu yaparken de artan maliyetleri düşürmeyi gerektiriyor” dedi.
Haluk Karabatak, “Philips olarak 2025 yılına kadar dünyada 3 milyar kişinin yaşamını iyileştiren bir şirket olma hedefiyle ilerliyoruz. Bu strateji doğrultusunda küresel çapta sağlık alanında birçok araştırma yapıyoruz. Biz de Türkiye’de, Ipsos ile birlikte sağlık trendlerini sorgulayan, halkımızın sağlığa bakışını ortaya koyan ve nabzını tutan bir çalışma yaptık. Türkiye’de nüfusun yüzde 33’ü obez ya da kilolu, 7 milyondan fazla diyabet hastası var ve her yıl 300 binden fazla kalp krizi vakası görülüyor. Bu rakamlara baktığımızda Türkiye’de sağlık alanındaki riskleri kolayca görebiliyoruz.Sağlık trendlerine yönelik yaptığımız araştırma ile biz de bu farkındalığı artırmayı hedefledik. Philips olarak bu alanda çalışmaya ve inovatif çözümler sunmaya devam edeceğiz. Araştırmanın çok önemli sonuçları olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
Philips Personal Health Genel Müdürü Milena Elmasoğlu ise “Philips Türkiye olarak, anne karnından başlayarak, yaşamları boyunca bireylerin daha sağlıklı ve daha kaliteli bir hayat sürdürebilmeleri için gereken koşulları oluşturmaya katkıda bulunuyoruz. Artık sağlık deyince sadece tedavi ve hastane süreci gelmiyor aklımıza… Sağlıklı ve iyi bir yaşama ulaşmak, her gün verdiğimiz küçük kararlarla, attığımız doğru adımlarla, kişisel sağlığımızı kontrol ederek ve önlem alarak mümkün olabilir” dedi.