psoriasis ve kutanöz İnflamasyon derneği

“29 Ekim Dünya Psoriasis Günü dolayısıyla yapılan bilgilendirmeye göre sedef, kadın ve erkekleri eşit oranda etkilemekte, 20-30’lu yaşlarda ve 50-60’lı yaşlarda iki pik yapmakta ve genelde yaşam boyu devam etmektedir[1]. Sedef genellikle ailesinde sedef olan, yani genetik yatkınlığı olan kişilerde görülmektedir; bulaşıcı değildir”

Dünya Psoriasis Günü olarak kabul edilen 29 Ekim’de, Psoriasis ve Kutanöz İnflamasyon Derneği tarafından Lilly İlaç’ın desteğiyle sedefe yönelik farkındalığı artırmayı hedefleyen bir proje hayata geçirildi. “Siz sedefi tanırsanız, biz de yaşamı kucaklarız” farkındalık projesi kapsamında, sedef ile yaşayan bireylerin yaşadığı zorlukları, hayata karışmalarının önündeki engeller ve  hastalıkla ilgili yanlış bilinenleri vurgulayan bir film hazırlandı. Dünyada yaklaşık 125 milyon[4], Türkiye’de ise 1,6 milyon1 kişiyi etkilediği tahmin edilen sedef (psoriasis); psikolojik, sosyal ve ekonomik etkileri doğrultusunda önemli bir sağlık sorunu.

lilly logo

“Dünyada yaklaşık 125 milyon[3], Türkiye’de ise 1,6 milyon1 kişiyi etkilediği tahmin edilen sedef (psoriasis); psikolojik, sosyal ve ekonomik etkileri doğrultusunda önemli bir sağlık sorunu”

Her Üç Kişiden Birinde Sedef Romatizması

“Sedef, bireylerin yaşam kalitelerini de olumsuz etkilerken, diğer yandan dışlanma ve damgalanma ile de karşı karşıya kalabilmektedirler[2]. Sedefi olan her üç kişiden birinde sedef romatizması (psoriatik artrit) de gelişebilmektedir”

prof m ali gurer

Dünya Psoriasis Günü ve farkındalık projesi kapsamında açıklamada bulunan Psoriasis ve Kutanöz İnflamasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gürer, hazırladıkları videoyla hastalığa dair farkındalığın önemini bir kez daha vurgulamak istediklerini belirtti. Prof. Dr. Mehmet Ali Gürer, şu bilgileri verdi:

“Bir plaktan tüm deriyi tutabilen, yaygın eritemli, skuamlı lezyonlarla karakterize olan sedef, kadın ve erkekleri eşit oranda etkilemekte, 20-30’lu yaşlarda ve 50-60’lı yaşlarda iki pik yapmakta ve genelde yaşam boyu devam etmektedir[5]. Sedef genellikle ailesinde sedef olan, yani genetik yatkınlığı olan kişilerde görülmektedir; bulaşıcı değildir. Sedefin yalnız deriye sınırlı olmadığını, orta ve şiddetli sedefli bireylerde komorbiditeler ortaya çıkabileceğini de belirtmek isterim. Sedef, bireylerin yaşam kalitelerini de olumsuz etkilerken, diğer yandan dışlanma ve damgalanma ile de karşı karşıya kalabilmektedirler[6]. Sedefi olan her üç kişiden birinde sedef romatizması (psoriatik artrit) de gelişebilmektedir[7]. Bu yüzden sedefin yönetiminin dermatoloğa danışılarak yürütülmesi ve risk faktörlerinden kaçınılması son derece mühimdir.4 Siz sedefi tanırsanız, biz de yaşamı kucaklarız” diyerek bilinçlenmenin önemini vurguluyor, farkındalığın artmasını hedefliyoruz.

Hastalığa Dair Yerleşmiş Önyargılar

emily millette
w0

Lilly olarak, 148 yıllık köklü geçmişleriyle ve Türkiye’de de 30 yılı aşkın süredir farklı terapötik alanlarında yaşamı iyileştirme amacıyla çalışmalarına devam ettiklerini belirten Lilly Türkiye Genel Müdürü Emily Millette, “Her yaştan sedef ile yaşayan birey, toplumda hastalığa dair yerleşmiş önyargılar nedeniyle toplumsal hayata katılımda çekingen davranabiliyor. Bu farkındalık projesiyle, toplumda sedefe ilişkin bilgi düzeyini artırmayı ve sedef ile yaşayan bireylerin yaşamı kucaklamaya devam etmelerini teşvik etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Siz sedefi tanırsanız, biz de yaşamı kucaklarız videosunu izlemek için QR kodunu taratınız.


[1] Armstrong AW. Psoriasis. JAMA Dermatol. 2017;153(9):956. doi:10.1001/jamadermatol.2017.2103

[2] https://psokid.org/hastalar-icin/sedef-hastaligi/ (Son erişim tarihi: 18.10.2024)

[3] https://www.psoriasis.org/psoriasis-statistics/ (Son erişim tarihi: 18.10.2024)

[4] https://www.psoriasis.org/psoriasis-statistics/ (Son erişim tarihi: 18.10.2024)

[5] Armstrong AW. Psoriasis. JAMA Dermatol. 2017;153(9):956. doi:10.1001/jamadermatol.2017.2103

[6] https://psokid.org/hastalar-icin/sedef-hastaligi/ (Son erişim tarihi: 18.10.2024)

[7] https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/(Son erişim tarihi: 18.10.2024)