Sağlık Bakan Yardımcısı ve TÜSAP Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Aydın: “Yerli üretim kutu bazında yüzde 88 civarında ve bütçe bazında ise yüzde 50’yi geçti. Karamsarlığa gerek yok”
32. TÜSAP Toplantısı “İlaç ve Eczacılıkta Gelecek Vizyonu” temasıyla düzenlendi. TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, “Sağlıkta Fikirden Ürüne Dönüşüm Sürecinde TÜSEB – (İlaç)” başlıklı sunumu ile toplantıda yer aldı. Küresel sağlık mimarisi, dijital dönüşüm ve tek sağlık kavramlarına dikkat çeken Profesör Akdoğan, 2050’ye doğru medikal teknolojilerin geleceğine ilişkin senaryolardan bahsetti.
32. TÜSAP Vizyon Toplantısı; 23 Haziran 2023 Cuma günü, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Kampüsünde “İlaç ve Eczacılıkta Gelecek Vizyonu” ana başlığı ile İstanbul Üniversitesi -Cerrahpaşa ev sahipliğinde yapıldı. Toplantı, başta TÜSAP Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, T.C. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Cumhurbaşkanlığı Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Osman Coşkun, TİTCK Başkanı Dr. Asım Hocaoğlu, TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan ve İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu olmak üzere 70’in üzerinde davetlinin katılımı ile gerçekleşti.
TÜSEB (Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan’ın ana konuşmacı ve İEİS Genel Sekreteri Savaş Malkoç’un moderatör olarak yer aldığıTÜSAP İlaç ve Eczacılık Vizyon Toplantısı, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) ve Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği (TİSD) ile Abbott, Janssen, Roche ve Takeda firmalarının katkıları ile düzenlendi.
32. TÜSAP Vizyon Toplantısı’nın açılış konuşmasında TÜSAP Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, yüksek maliyet gerektiren yenilikçi ilaçların devreye girmesinin önemine dikkat çekti. Yerli üretimin kutu bazında yüzde 88 civarında olduğunu ve bütçe bazında ise yüzde 50’yi geçtiğini belirten Aydın, karamsarlığa gerek olmadığını ifade etti. Toplantıya ev sahipliği yapan İstanbul Üniversitesi -Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın ise toplantının çıktıları ile sağlık camiasına değer katması temennisini dile getirdi.
TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan: “Sağlıklı insanlar, sağlıklı hayvanlar ve sağlıklı çevre olarak tanımlanan ‘Tek Sağlık’ kavramında sağlıklı dijital altyapı dördüncü unsur yer alıyor”
Tek Sağlık Kavramı
Sağlıklı bireyler, sağlıklı hayvanlar ve sağlıklı çevre olarak tanımlanan “Tek Sağlık” kavramında sağlıklı dijital altyapının dördüncü unsur olarak önemli bir yer teşkil ettiğini ifade eden TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, 2050’ye doğru medikal teknolojilerin geleceğine ilişkin senaryolardan bahsetti. Yapay zeka ve veri bilimi, kişiselleştirilmiş tıp, biyoteknoloji, nanoteknoloji, giyilebilir teknolojiler, iklim değişikliği, robotik ve otomasyon, teletıp, AR ve VR ile klinik araştırmalar, salgın hastalıklar, besin kaynakları, su kaynakları, nüfus artışı, göçler ve enerji arzı gibi faktörlerin sağlık alanlarını etkileyeceğine işaret eden Akdoğan, başarılı dijital sağlık ekosistemi oluşturmanın bir tasarım problemi olduğunu söyledi. Bu problemin fonksiyonel gereksinimler (FG) ve tasarım parametreleri (TP) olmak üzere iki ayağı olduğunu vurgulayan Akdoğan, “Tek sağlık kavramı anlatılırken insan, hayvan, çevre görselleri ile oluşturuluyor. Dijital çağdan bahsederken ve yapay zekanın bugün iliklerimize kadar işlediğini görürken tek sağlık kavramını bu üç unsurla kısıtlamanın doğru olmadığını düşünüyorum. 2050’ye doğru medikal teknolojilerin geleceği nereye doğru evrilecek sorusunun cevabını doğru verebilirsek o zaman ilaçta, aşıda, dijitalleşmede ve klinik araştırmalarda ne yapacağımız ve hangi iş birliklerini geliştireceğimiz ön plana çıkacaktır” diye konuştu.