EREN BALİ: “SADECE SİLİKON VADİSİNDE TÜRKLERİN KURDUĞU EN AZ 15-20 ÇOK BAŞARILI ŞİRKET VAR VE BU EKOSİSTEMİ BAŞLATAN ŞEY, 1-2 TANE CİDDİ BAŞARILI ŞİRKETİN SİSTEMDE YER ALMASI”
Türkiye Sağlık Platformu (TÜSAP) sağlık sektörü paydaşlarının katılımıyla 19 Aralık 2020 tarihinde online yapıldı.
“Pandemi Sonrası Sağlık Hizmet Sunumunun Yıkıcı Bir Şekilde Dönüşümü” başlıklı sunumu ile TÜSAP’20 Zirvesinde ana konuşmacı olarak yer alan Carbon Health / Udemy firmalarının kurucusu Eren Bali, online faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi. Eğitim ve sağlık alanında Amerika’nın iddialı firmaları arasına girmeyi başaran Carbon Health ve Udemy şirketlerinin online platformlarda verdiği hizmetlerle öğretmen ile öğrencileri ve doktor ile hastaları buluşturduğundan bahseden Bali, sadece Silikon Vadisinde Türklerin kurduğu en az 15-20 tane çok başarılı şirket olduğunu ve bu ekosistemi başlatan şeyin 1-2 tane ciddi başarılı şirketin sistemde yer alması olduğunu kaydetti.
Online Eğitim Platformu Udemy
“EĞİTİM VE SAĞLIK ALANINDA AMERİKA’DA ÖNE ÇIKAN CARBON HEALTH VE UDEMY ŞİRKETLERİ, ONLINE PLATFORMLARDA VERDİĞİ HİZMETLERLE ÖĞRETMEN İLE ÖĞRENCİLERİ VE DOKTOR İLE HASTALARI BULUŞTURUYOR”
100 binin üzerinde öğretmeni ve 60 milyona ulaşan öğrencisi ile dünyanın en büyük online eğitim platformu Udemy’i kuran Türk girişimci Eren Bali, platformun mühendisliğinin ciddi bir oranda Türkiye’deki teknokentlerde üretildiğini söyledi. 3.5 milyar dolar şirket değerine ulaşan Udemy’nin “Türk mühendisleri tarafından uluslararası alanda başarılı olabilecek bir şirket nasıl kurulur?” sorusunun bir yanıtı olduğu belirten Bali, Amerika’da faaliyet gösteren ve hasta ile doktoru online platformda buluşturarak sağlık hizmeti sunan Carbon Health ile ilgili de bilgi verdi. Amerika’nın en hızlı büyüyen sağlık şirketi olan Carbon Health’in 2 senede 1 milyon hastaya ulaştığını söyleyen Eren Bali, “2025’te Amerika’da 1500 kliniği olan açık ara farkla ülkenin en büyük sağlık hizmetini veren şirketi olacağız” dedi.
“100 BİNİN ÜZERİNDE ÖĞRETMENİ VE 60 MİLYONA ULAŞAN ÖĞRENCİSİ İLE BÜYÜK BİR ONLINE EĞİTİM PLATFORMU UDEMY’İ KURAN TÜRK GİRİŞİMCİ EREN BALİ’NİN VERDİĞİ BİLGİYE GÖRE, PLATFORMUN MÜHENDİSLİĞİ CİDDİ BİR ORANDA TÜRKİYE’DEKİ TEKNOKENTLERDE ÜRETİLİYOR”
Doktora Özel Yazılımlar Geri Planda
Amerika pazarında doktorlar için hazırlanan yazılımların ulaşım, yiyecek gibi hizmet sektörlerine göre hayli geride olduğunu ve hem doktorların zamanlarını etkin kullanmak hem de hastaya kaliteli, hızlı ve uygun koşullarda sağlık hizmeti sunmak amacı ile Carbon Health’i hayata geçirdiklerini belirten Eren Bali, Amerika’da ciddi bir halk sağlığı hizmetinin olmayışının da bu kararlarında etkili olduğunu belirtti. İnsanların Carbon Health’i Amerika’daki sağlık eşitsizliğini çözen şirket olarak düşündüğünü söyleyen Bali, “Carbon Health ile bir nevi Amerika’da olmayan ya da çok zayıf olan halk sağlığı sistemi yerine geçmek gibi bir fikrimiz var” diye konuştu.
Dr. Şuayip Birinci: “Dijital Dönüşüm Elimizi Güçlendirdi”
4. TÜSAP Zirvesinde konuşan ve Türkiye’nin son 5 yılda yoğunlaştığı dijital dönüşüm süreçlerinden bahseden Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, “Dünya genelinin salgına hazırlıksız yakalandığı bir dönemde tüm sağlık sektörünü içine alan bütünleşik bir modelle pandeminin takibi, yönetimi ve kontrollü sosyal hayatın tesisinde dijital dönüşümün elimizi nasıl güçlendirdiğini görme fırsatımız oldu” dedi.
Bugün Halk Sağlığı Yönetim Sistemi ile tüm süreçlerin kayıt altına alındığını ve filyasyon ve izolasyon gibi araçların oldukça güçlü bir şekilde ve saatler içinde tesis edildiğini sözlerine ekleyen Birinci, “Sağlık sektörü için sektör dışı entegrasyonlarla merkezden süreci anlık izleyebiliyor ve hastanın bizzat kendisinin hastalığını ve olası risklerini takip etmelerini sağlıyoruz. Tüm bunlar dijital dönüşüme verdiğimiz önem, ortaya koyduğumuz vizyon, harcadığımız emek ve insan kaynağı ile hedefe dönük kararlığın çıktılarıdır. Artık altyapımız gelişen teknolojinin yeni kavramlarına ve trendlerine adapte olacak yeteneklere sahip. Bir önceki toplantıda masaya yatırdığımız üzere pandeminin sürüklediği yeni normalde de bu anlamda en hazırlıklı ülkelerden biri olduğumuzu söyleyebiliriz” diye konuştu.
Kimler Katıldı?
2020 yılında gerçekleşen 4 vizyon toplantısının çıktılarının paylaşılarak sektör değerlendirmelerinin yapıldığı TÜSAP Zirvesinde, Covid-19 Özel Toplantısı Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci’nin, Sağlık Finansmanı Toplantısı Doç. Dr. Haluk Özsarı’nın, İlaç ve Eczacılık Toplantısı Feyzullah Akben’in ve Sağlık Teknolojileri Toplantısı Türkay Ufuk Eren’in sunumu ile katılımcılarla paylaşıldı.
Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci’nin açılışını yaptığı Zirve, başta Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurul Üyeleri Dr. Sema Ramazanoğlu, Dr. Ümmü Gülşen Öztürk ile Nüket Küçükel Ezberci, Cumhurbaşkanlığı Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Osman Coşkun, TİTCK Başkanı Doç. Dr. Tolga Tolunay, Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. M. Mahir Ülgü, TOBB Sağlık Sektör Meclis Başkanı Dr. Seyit Karaca, TOBB Medikal Meclisi Başkanı Levent Mete Özgürbüz, Özel Hastaneler Platformu Başkanı Dr. Mehmet Altuğ ve TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan olmak üzere 90’a yakın üst düzey sağlık profesyonelinin katılımı ile düzenlendi.
İEİS (İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası), TİSD (Türkiye İlaç Sanayi Derneği), AİFD (Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği) ve TSB (Türkiye Sigorta Birliği) ile birlikte Abbott, Abdi İbrahim, Atabay Kimya, Eczacıbaşı Monrol, GE Healthcare, Janssen ve Sanofi firmalarının destek partnerliğinde yapılan Zirve’de TÜSAP Sekreteri Beşir Kemal Şahin de bugüne kadar yapılan 16 toplantı ve 3 zirvenin istatistiki değerlendirmelerinin yer aldığı “Dünden bugüne TÜSAP” başlıklı sunumu ile katkı sundu.