Türk Tabipleri Birliği (TTB) Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK) Yürütme Kurulu ve 41 tıpta uzmanlık derneğinin yaptığı ortak açıklamada “Şu anda yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin %52’si özel sektörün elinde bulunmaktadır. Kamu üniversitelerine bu konuda yapılan yatırım her geçen gün azalmaktadır” denildi
112 Acil Çağrı Merkezi çalışanı bazı kişilerle ile İstanbul’da faaliyet gösteren bazı özel hastanelerin SGK’yı dolandırmak amacıyla kurduğu yenidoğan çetesine ilişkin Türk Tabipleri Birliği (TTB) Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK) Yürütme Kurulu ve 41 tıpta uzmanlık derneği ortak açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İstanbul’da çok sayıda bebeğin, aralarında hekimlerin ve sağlık çalışanlarının da olduğu bir çete tarafından, tıbbi gereklilik olmadığı halde anlaşma yapılmış özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerine yönlendirildiğine, bu sayede Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) ve ailelerden haksız gelir elde edildiğine ve daha vahimi bebeklerin bir kısmının yoğun bakım takipleri sırasında hayatını kaybettiğine ilişkin haberleri üzülerek takip etmekteyiz.
Sorumlular En Ağır Şekilde Cezalandırılmalı
Olayla ilgili kamuoyuna yansıyan ayrıntıların hekimlik temel değerleri bir yana, insanlıkla bağdaşmayacak nitelikte olduğu ve sorumluların en ağır şekilde cezalandırılması gerektiği açıktır. Ancak unutulmaması gereken, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde özveriyle çalışan ve bebeklerin yaşamı için mücadele eden çok sayıda hekimin varlığıdır. Yenidoğan uzmanları ve hemşireleri gecelerini gündüzlerine katarak görev yaparken bu şekilde toptancı bir bakışla suçlanmayı ve hedef gösterilmeyi hak etmemektedir.
Sağlıkta Dönüşüm Programının Yıkıcı Etkileri
Bu olayın düşündürdüğü bir başka konu ise; yıllardır kamuoyunu ve yetkilileri uyardığımız, Sağlıkta Dönüşüm Programı doğrultusunda uygulanan politikaların halkın yararına olmadığını, sağlık sisteminde yıkıcı sonuçları olduğunu ve hekimliğin temel etik değerlerini ortadan kaldırdığını yadsınamaz şekilde ortaya koymuş olmasıdır. Sağlık hizmetini sıradanlaştıran, niteliğe değil niceliğe önem veren, sağlığı piyasa kurallarına teslim eden Sağlıkta Dönüşüm Programı sağlık sistemimizi ve mesleki ortamımızı çürütmüştür.
Yoğun Bakımın %52’si Özel Sektörde
“Halk sağlığına, hekimlik değerlerine ve sağlık çalışanlarına zarar veren, ülkemiz kaynaklarını boşa harcayan bu politikalardan bir an önce vazgeçilmesini ve denetim başta olmak üzere yaşanan sorunların nedenlerinin titizlikle araştırılmasını istiyor ve herkesi sorumluluklarının gereğini yapmaya davet ediyoruz”
Şu anda yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin %52’si özel sektörün elinde bulunmaktadır. Kamu üniversitelerine bu konuda yapılan yatırım her geçen gün azalmaktadır.
Halk sağlığına, hekimlik değerlerine ve sağlık çalışanlarına zarar veren, ülkemiz kaynaklarını boşa harcayan bu politikalardan bir an önce vaz geçilmesini ve denetim başta olmak üzere yaşanan sorunların nedenlerinin titizlikle araştırılmasını istiyor ve herkesi sorumluluklarının gereğini yapmaya davet ediyoruz.
41 Tıpta Uzmanlık Derneği
Açıklamaya imza veren 41 tıpta uzmanlık derneği şöyle: Acil El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Derneği, Adli Tıp Uzmanları Derneği, Akademik Geriatri Derneği, Çocuk Alerji İmmünoloji ve Astım Derneği, Çocuk Romatoloji Derneği, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği, Patoloji Dernekleri Federasyonu, Rejyonal Anestezi Derneği, Sualtı ve Hiperbarik Tıp Derneği, Tıp Eğitimini Geliştirme Derneği, Türk Algoloji – Ağrı Derneği, Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği, Türk Anestezi ve Reanimasyon Derneği, Türk Biyokimya Derneği, Türk Cerrahi Derneği, Türk Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği, Türk Çocuk Ürolojisi Derneği, Türk Farmakoloji Derneği, Türk Fizyolojik Bilimler Derneği, Türk Hematoloji Derneği, Türk Histoloji ve Embriyoloji Derneği, Türk İmmünoloji Derneği, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, Türk Nöroradyoloji Derneği, Türk Nöroşirürji Derneği, Türk Oftalmoloji Derneği, Türk Pediatri Kurumu Derneği
Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, Türk Tıbbi Rehabilitasyon Kurumu Derneği, Türk Toraks Derneği, Türk Yoğun Bakım Derneği, Türkiye Acil Tıp Derneği, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği, Türkiye Biyoetik Derneği, Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği
Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği, Türkiye Milli Pediatri Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği ve Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği.